Diari Més

Societat

L'activitat física afavoreix la salut mental durant el confinament

La pandèmia i les mesures de confinament van causar estrès, ansietat, aïllament social i angoixa psicològica en adults

Imatge d'arxiu d'una persona fent esport.

Els espanyols es van engreixar una mitjana de 5,7 quilos des de l'inici de la pandèmiaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'activitat física afavoreix la salut mental durant el confinament, atès que la seva disminució durant aquest període va causar problemes psicològics en la població actual, segons una investigació realitzada per quatre universitats espanyoles i una canadenca.

Aquesta investigació descriu l'efecte de l'activitat física en la salut psicològica de la població durant l'inici de la covid-19 per determinar si el moviment pot ser una bona estratègia per a contribuir al benestar emocional en altres possibles pandèmies, ha detallat aquest dijous, en una nota, la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR).

Investigadors d'UNIR, Universitat de Barcelona, Universitat de la Laguna, Universitat Ramon Llull de Barcelona i The University of British Columbia de Vancouver (el Canadà) han descrit en aquest treball l'efecte de l'activitat física sobre la salut psicològica de la població durant el confinament, a partir de la revisió sistemàtica de l'evidència científica sobre els impactes de la pandèmia.

Es tracta d'un primer pas en una investigació per a determinar si la pràctica esportiva pot ser una bona estratègia per a contribuir al benestar emocional en cas de pandèmia.

«El confinament va provocar desordres psicològics en les persones, més en els adults que en els nens», ha indicat la investigadora d'UNIR en el projecte María Gloria Gallego-Jiménez, qui ha afegit que s'ha posat de manifest que «la població va buscar recursos per a practicar esports, ajudant-se de la tecnologia».

S'han estudiat 180 articles científics publicats entre l'1 de gener de 2019 i el 15 de juliol de 2020 en totes les bases de dades de recerca, dels quals, després d'aplicar els criteris d'inclusió i exclusió, se'n van triar 15 per a aquesta investigació, que parteix de la participació de l'equip en un projecte internacional per estudiar la relació entre activitat física i salut mental durant la pandèmia, en la qual han col·laborat 15 països.

Aquesta revisió sistemàtica resumeix l'evidència existent sobre els impactes de la pandèmia de la covid-19 en el benestar psicològic en les poblacions adultes i els efectes que s'obtenen fruit de l'activitat física en la salut psicològica durant aquest període.

Aquests articles revisats reflecteixen que la pandèmia i les mesures de confinament van causar estrès, ansietat, aïllament social i angoixa psicològica en adults; així com nivells de depressió i ansietat més alts de l'habitual entre la primera línia del personal mèdic, ha afegit.

A més, diversos treballs refereixen específicament com els adults es van tornar més sedentaris durant la quarantena i van disminuir els seus nivells d'activitat física, amb resultats psicològics perjudicials.

tracking