Diari Més

Investidura de Joe Biden

Una cerimònia envoltada d'estrictes mesures de seguretat

Donald Trump és el primer mandatari en 152 anys que no participa en la investidura del seu successor

Biden, amb la seua esposa, a l'arribada al Capitoli.

Una cerimònia envoltada d'estrictes mesures de seguretatEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cerimònia d'investidura del demòcrata Joe Biden com a president dels Estats Units i de Kamala Harris com a vicepresidenta va començar aquest dimecres en un acte enfront del Capitoli a Washington DC, enmig d'estrictes mesures de seguretat.

A les 11.18 del matí, mentre queien uns pocs flocs de neu, Biden i la seva esposa, Jill, van baixar l'escalinata oest que surt del Capitoli i es van dirigir als seus seients per al començament de la investidura.

Poc abans, Harris i el seu espòs, Doug Emhoff, havien arribat també a lloc de la cerimònia, on els esperaven uns 1.000 convidats, molts menys que els 200.000 que solien ocupar els seients d'honor durant cerimònies prèvies en les quals no hi havia pandèmia ni desafiaments tan greus de seguretat.

La cerimònia va començar amb un discurs de la senadora demòcrata Amy Klobuchar, una de les rivals de Biden en les primàries demòcrates de l'any passat, qui va recordar l'assalt al Capitoli de fa dues setmanes i va demanar «no donar per descomptada la democràcia» estatunidenca.

«Aquest és el dia en què la nostra democràcia es posa en peus, se sacseja la pols i fa el que sempre ha fet», va afirmar Klobuchar.

La majoria dels convidats a la cerimònia són legisladors estatunidencs, encara que també estan els expresidents Barack Obama (2009-2017), George W. Bush (2001-2009) i Bill Clinton (1993-2001), al costat de les seves respectives esposes, Michelle Obama, Laura Bush i Hillary Clinton.

El vicepresident sortint, Mike Pence, assisteix també a la cerimònia, al contrari que Donald Trump, qui és el primer mandatari en 152 anys que no participa en la investidura del seu successor i que ja està en el seu estat de residència, Florida.

La cerimònia compta amb el major desplegament de seguretat de qualsevol investidura presidencial en la història del país, sota l'atenta mirada de fins a 25.000 militars de la Guàrdia Nacional, cinc vegades més que els que hi ha a l'Iraq i l'Afganistan.

A més, la jornada contrasta amb altres investidures per l'absència de públic en el National Mall, l'enorme esplanada que s'estén des del Capitoli fins al monument a Lincoln.

Per a representar als estatunidencs que, de no haver estat per la pandèmia, s'haurien desplaçat a Washington per a veure la investidura, els organitzadors han disposat al llarg d'aquesta esplanada 191.500 banderes de diferents grandàries i tipus, il·luminades per 56 pilars de llum que representen als estats i territoris del país.

tracking