Diari Més

La primera dosi de Pfizer només protegeix un 33%, segons les primeres dades recollides

Al Regne Unit, on es va iniciar la vacunació, qüestionen l'eficàcia de la vacuna

imatge d'una sanitària posant una vacuna.

La primera dosi de Pfizer només protegeix un 33%, segons les primeres dades recollidesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Regne Unit estudiarà «amb molta cura» el grau de protecció de la vacuna desenvolupada perPfizer/BioNTech-un dels preparats emprats en el seu programa d'immunització- després de sorgir nous interrogants des d'Israel sobre la seva efectivitat després de la primera dosi.

Així ho ha admès aquest dimecres l'assessor científic del Govern britànic, PatrickVallance, en declaracions al canal de televisióSkyNews, on es va referir a les troballes provinents d'una anàlisi realitzada per experts d'aquest país, on la vacuna es va començar a distribuir abans que al Regne Unit.

Conforme aquestes dades, la protecció que aporta la formulació dePfizerdesprés d'administrar-se una primera dosi (d'un total de dos) és significativament més baixa -un 33%- que l'estimat inicialment durant els assajos clínics -que apuntaven a un 89%-.

Vallanceha reconegut que «a la pràctica del món real les coses rarament són tan bones com durant els assajos», però va raonar que si bé «probablement (l'efectivitat) no serà tan alta a la pràctica, no crec que sigui tan baixa com suggereixen aquestes xifres (aportades per experts d'Israel)».

Precisament, aquest alt percentatge d'efectivitat a curt termini va ser decisiu per justificar la decisió adoptada pel Regne Unit de retardar la inoculació de la segona dosi fins a 12 setmanes, en lloc d'esperar només tres, l'interval deixat durant les proves.

Secundant-se en aquesta suposada alta efectivitat després de la primera dosi, l'Executiu de Boris Johnson va considerar més important donar prioritat a immunitzar al major nombre de persones possible amb la injecció inicial i esperar més temps per completar la vacuna.

«Hem d'estudiar això amb molta cura, hem de continuar mesurant els números», ha afirmat avuiVallancedavant d'aquests nous interrogants. L'expert va indicar així mateix que el que aquest país està tractant d'aconseguir actualment és «protegir els més vulnerables».

Sobre l'evolució de la pandèmia al Regne Unit, que ahir va aconseguir un rècord de defuncions diàries per covid-19 -1.610- i encadena xifres alarmants de contagis,Vallance ha dit que «de moment és molt, molt dolenta, amb molta pressió (per al sistema sanitari públic) i en alguns casos sembla una zona de guerra quant a les coses amb les quals algunes persones han de lluitar».

Pel que fa al programa nacional d'immunització, va recordar que «el primer que faran les vacunes serà protegir de malalties greus i reduir les probabilitats de morir de la malaltia; aportar una protecció individual».

«Sabem molt menys de la capacitat de la vacuna per frenar la transmissió. Creiem que la frenarà, però encara no sabem quant. I faran falta nivells molt, molt alts de cobertura entre la ciutadania -un 70% o més- a fi d'obtenir algun grau d'immunitat per tota la població», ha aclarit.

De cara al futur, l'expert ha vaticinat que probablement seran necessàries vacunes anuals contra la covid-19: «Crec que és bastant probable que necessitarem vacunar-nos de manera regular, almenys durant alguns anys i és probable que aquestes vacunes hagin de canviar una mica igual que passa amb la de la grip».

tracking