Diari Més

La majoria de comunitats estan a favor d'avançar el toc de queda

Aquesta tarda es reuneix el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per prendre una decisió

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i de la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, a la reunió telemàtica del Consell Interterritorial de Salut.

Govern i comunitats debatran dimecres la possibilitat d'avançar del toc de queda a les 20hACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dotzena de comunitats donaran suport aquesta tarda en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut la petició que han llançat algunes per avançar l'hora del toc de queda dues hores, de les 22.00 hores que estableix l'actual decret d'estat d'alarma a les 20.00 hores.

Tant comunitats presidides pel PSOE -com Balears, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana- com liderades pel PP -com Andalusia i Múrcia-, han exigit aquest avançament que va decidir aplicar unilateralment Castella i Lleó dilluns passat.

Un dels seus més ferms partidaris, el president de Castella-la Manxa,EmilianoGarcía-Page, creu que aquesta restricció suposa un mitjà eficaç i controlable per disminuir els contagis de coronavirus, que considera que hauria de ser homogeni a Espanya i que resulta una alternativa «clara i contundent» al confinament domiciliari.

A l'espera del que dictamini el Tribunal Suprem sobre el recurs que va interposar el Govern a la decisió de Castella i Lleó, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'ha mostrat partidari que l'actual estat d'alarma és «suficient» per a «combatre l'increment de casos».

La clau està precisament en si serà necessari modificar el decret del passat 25 d'octubre i amb quants suports parlamentaris comptaria el Govern de Pedro Sánchez.

Encara que si en la reunió que arrenca aquesta tarda a les 16.00 hores hi ha «una voluntat compartida que s'aproximi a la unanimitat, no hauria d'haver-hi molts problemes per a implantar-ho» sense necessitat que el Parlament revisi l'estat d'alarma, ha considerat el president aragonès,JavierLambán.

L'avançament compta amb l'aval de la majoria de les comunitats, si bé algunes com la madrilenya descarten de pla d'avançar el límit horari; la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ja ha avisat: «Per arruïnar més a l'hostaleria d'Espanya, amb mi que no hi comptin».

Per part seva, Catalunya ha ampliat les seves restriccions fins al 7 de febrer, entre elles la del toc de queda nocturn entre les 22.00 iles06.00 hores.

El Govern de Navarra no es planteja en aquest moment avançar el toc de queda a la comunitat, encara que el vicepresident,JavierRemírez, ha indicat que és partidari del màxim consens en les mesures que s'adopten per frenar la pandèmia però amb la flexibilitat suficient per a la seva aplicació.

Al marge d'aquestes restriccions, el Consell Interterritorial abordarà l'actualització de l'estratègia de vacunació per a definir els grups que començaran a immunitzar-se en la segona fase i que s'aprovarà demà en la Comissió de Salut Pública.

Ja dilluns passat, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, FernandoSimón, va avançar que, després dels interns de residències i sanitaris de primera línia que han encapçalat el procés, els seguiran «altres persones de risc» que podrien ser treballadors sanitaris d'altres grups o majors de80anys.

«El grup genèric hi és, ara cal definir si començarem amb altres grups de sanitaris o amb majors de 80, posteriorment de 70 i posteriorment de 60», va afegir.

tracking