Diari Més

França desaconsella les mascaretes fetes a casa per les noves variants

Són insuficients davant els majors nivells de contagis que han posat en evidència algunes d'aquestes soques

Un jove amb una mascareta casera.

mascareta casera pandèmia, covid-19, coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats franceses desaconsellen ara utilitzar mascaretes fetes a casa, però també les fabricades que no garanteixen un filtrat superior al 90% davant el risc que suposen les noves variants del coronavirus.

El ministre de Sanitat, OlivierVéran, ha justificat aquest dimarts la nova consigna perquè l'Alt Consell de la Salut, una instància consultiva de caràcter tècnic, estima que són insuficients davant els majors nivells de contagis que han posat en evidència algunes d'aquestes soques, com la que ha proliferat al Regne Unit.

En una entrevista a l'emissoraFranceInter, el ministre va explicar que les que no ofereixen suficients garanties davant aquesta nova amenaça són les fetes de manera artesanal i també les fabricades amb teixit de categoria 2, que únicament asseguren el filtrat del 70% de les partícules de 3 micròmetres.

Es continuen recomanant les quirúrgiques, així com les tèxtils de categoria 1, que ofereixen un filtrat superior al 90%.

Véranva indicar que a partir dels tests PCRque es fan a França, la soca que s'ha desenvolupat al Regne Unit suposen entorn del 1,4% dels casos positius, cosa que significa entre 200 i 300 diaris i uns 2.000 en total al país actualment.

Però més enllà d'aquesta xifra relativament reduïda, va advertir que hi ha exemples de què es tracta d'una variant «molt agressiva i molt contagiosa», com el d'una residència a la regió de París on s'han contagiat 36 persones amb aquesta mateixa variant.

Per això va seguir sense excloure que calgui recórrer en un futur a un nou confinament -seria el tercer a França- encara que ara per ara s'ha optat per endurir el toc de queda nocturn, que des de dissabte passat comença a les 18.00 hores a tot el país, i no a les 20.00.

«El virus circula molt per aixecar les restriccions, però menys que per als nostres veïns», va subratllar després de fer notar que cada dia es declaren de mitjana uns 20.000 contagis, unes xifres que no han augmentat en l'última setmana.

Davant les polèmiques pels alcaldes que es queixen que no arriben a les seves poblacions les vacunes esperades, el titular de Sanitat va dir que d'aquí a finals de setmana es publicaran les dosis disponibles per a cada centre de vacunació.

Sobre la marxa de la campanya, va reafirmar el seu objectiu: «d'aquí a finals de febrer haurem vacunat a 2,4 milions de persones» i si hi hagués autorització per a noves vacunes, es podria arribar a 4 milions.

El ministre va confirmar que hi ha converses amb tres farmacèutiques perquè a les seves plantes es puguin fabricar dosis de vacunes d'altres empreses que ja han obtingut autorització per a comercialitzar-les.

Quant al debat sobre la pertinència d'un «passaport de vacunació» que permetria fer coses com viatjar amb avió als seus portadors,Véranva dir que «és molt prematur» donat el percentatge de població que ha pogut accedir a les vacunes, però «la qüestió es plantejarà necessàriament».

I, en particular, si es demostra que les vacunes redueixen el risc de contagi -va afegir-, «aquest debat serà necessari».

tracking