Diari Més

Aconsegueixen la primera imatge real del virus de la covid en 3 dimensions

L'avanç pot ajudar els científics a lluitar contra la pandèmia

Imatge del SARS-CoV-2.

Aconsegueixen la primera imatge real del virus de la covid en 3 dimensionsNanographics

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No és una foto (no es pot fotografiar un virus), però tampoc és un model automatitzat. El que un equip d'investigadors de tres països ha aconseguit és la primera imatge real i en tres dimensions del SARS-CoV-2, un avanç que pot ajudar els científics a lluitar contra la pandèmia.

«És el més pròxim a mostrar l'aparença real del virus que hem aconseguit fins ara. Amb la tecnologia actual, no es pot mostrar una imatge més real», resumeix a Efe PeterMindek, director de tecnologia deNanographics, l'empresa austríaca que ha creat la imatge, al costat de centres universitaris de la Xina i l'Aràbia Saudita.

Per obtenir la imatge, un objecte esfèric del qual sorgeixen les famoses espícules, es va utilitzar la tècnica de tomografiabioelectrònica, en la qual la mostra congelada es va escanejant des de diferents angles utilitzant un microscopi electrònic.

Les dades obtingudes es transformen en imatges tridimensionals utilitzant algorismes.

Des de la Xina fins a Viena

La tomografia es va realitzar a la UniversitatTsinghua, a la Xina, i les dades obtingudes van ser segmentades després per experts de la Universitat de Ciència i Tecnologia ReiAbdalá.

Finalment,Nanographics, fundada per científics de la Universitat Tècnica de Viena, va eliminar el soroll de la imatge original, la va renderitzar i li va assignar propietats òptiques i colors.

Mindekrecorda que un virus és més petit que la longitud d'ona de la llum visible, per la qual cosa, per exemple, ni tan sols té color.

Color fals, peròforma real

Per això, els tons roses i blausutilitzatsen la imatge són, com ell diu, «falsos», amb el propòsit d'ajudar a representar millor la forma i les diferents parts del virus.

El que sí que és real, és la forma del virus, quelcom que té molta importància per als científics que busquen maneres de combatre'l.

«Els científics que investiguen vacunes necessiten saber la forma de les molècules. Si ho veuen en 3D, és més fàcil saber com funcionen», explicaMindek.

Ajuda per a les vacunes

Aquest expert en visualització de dades recorda que el funcionament de les vacunes es basa en la interacció entre molècules: «Quan encaixen físicament, per la seva forma, poden interactuar».

PeròMindekdestaca que tan important com això és la tasca de divulgació científica que suposa mostrar al públic com és el virus que està afectant les seves vides.

«Totes les imatges que apareixen als mitjans són models. Volíem portar al públic una imatge real del virus en 3D», explica.

Mindekcompara aquesta imatge, que insisteix és real i no una recreació, amb la presentada d'un forat negrel'abrildel 2019, i que, com en aquest cas es va realitzar utilitzant algorismes per a reconstruir les dades aportades, en aquest cas, per diversos telescopis.

tracking