Diari Més

Internacional

Una investigació independent determina que l'OMS és massa feble per respondre a pandèmies

L'OMS va accedir a que es creés una comissió independent per a investigar les possibles errades en la resposta a la pandèmia

L'expresidenta liberiana Ellen Johnson Sirleaf.

Una investigació independent determina que l'OMS és massa feble per respondre a pandèmiesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) no té el poder financer i executiu per a respondre a pandèmies com l'actual, han advertit avui les duespresidentesde la comissió independent que investiga la resposta global a la covid-19, en la qual la Xina també va rebre crítiques.

L'expresidenta liberianaEllenJohnsonSirleafil'exprimeraministra neozelandesaHellenClark, que lideren la comissió, van assenyalar en la roda de premsa prèvia a la seva intervenció al Comitè Executiu de l'OMS que és necessari reformar el funcionament d'aquesta agència per evitar que l'actual crisi sanitària es repeteixi.

«L'OMS no té potestat per ordenar res o per a investigar. Quan sorgeix una amenaça tot el que pot fer és preguntar i esperar a ser convidada, i ens preguntem si això és suficient», ha subratllat JohnsonSirleaf, guardonada fa deu anys amb el Nobel de la Pau.

L'OMS no té recursos per dur a terme el seu paper

Quan sorgeixen pandèmies com la que ha causat la covid-19 «es busca que l'OMS lideri i coordini, però no està equipada amb l'autoritat ni amb els fons necessaris per fer-ho», ha afirmat, recordant que informes anteriors a l'aparició del coronavirus ja van advertir sobre un món no preparat per a futures pandèmies.

Clarki JohnsonSirleafpresentaran al Comitè Executiu de l'OMS l'informe preliminar de la comissió, encara que el text definitiu es publicarà al maig, a l'assemblea general de l'organisme que lidera el director generalTedrosAdhanomGhebreyesus.

L'informe també denuncia que «les autoritats sanitàries locals i nacionals de la Xina podrien haver aplicat mesures de salut pública més contundents al gener».

«Les autoritats municipals de Wuhan (la ciutat xinesa on es van identificar els primers contagis) van fer públics 27 casos d'una 'pneumònia desconeguda' el 31 de desembre, amb un retard d'una setmana des que van ser identificats», i no es van dictar confinaments finssetmanes després, el 23 de gener, recordaClark.

El document destaca així mateix que l'OMS no va declarar una emergència internacional fins al 30 de gener, i no va considerar oficialment la crisi una pandèmia fins a l'11 de març, quan ja hi havia 118.000 casos a tot el món i havien mort 4.000 persones.

«Va passar un mesdes deque l'alarma va saltar a Wuhan fins que la comunitat internacional va reaccionar, i fins i tot llavors en molts països l'emergència no va ser prou enèrgica, per la qual cosa la covid-19 es va continuar expandint»,halamentatClark.

Presència llatinoamericana a la comissió

A la comissió de recerca, creada amb el beneplàcit de l'OMS, peròindependent d'aquest organisme, està formada per tretze experts, entre ells l'expresident mexicàErnestoZedilloi l'exministre d'Hisenda colombià MauriciCárdenas.

Clarkhasubratllatque en els seus quatre mesos de treball ha entrevistat a més d'un centenar de persones, lligades a la resposta a la pandèmia en diferents països, i ha consultat informes de mitjans de comunicació, acadèmies, institucions de la societat civil i governs.

JohnsonSirleafha afirmat que l'objectiu no és «repartir culpes, sinó aconsellar per a veure el que es pot millorar, i fer recomanacions concretes perquè el món respongui a futures pandèmies mésràpidi millor».

«És el moment que els països inverteixin en canvi real, en preparació per a les pandèmies, i els sis bilions de dòlars que va costar la crisi l'any passat són argument suficient», ha assegurat l'africana.

L'OMS va accedir en la seva última assemblea anual,el maigde 2020, al fet que es creés una comissió independent per a investigar les possibles errades en la resposta a la pandèmia de covid-19, després que alguns països, especialment els EUA i Austràlia, critiquessin la seva lentitud en les primeres setmanes i excessiva aquiescència amb la Xina.

tracking