Diari Més

Judicial

Un tribunal ordena a Lidl retirar el seu robot per violar la patent de Thermomix

Considera que suposa una violació dels drets de la patent

Imatge del pack que ofereix Thermomix

Thermomix s'uneix a la lluita pels robots de cuina barats i llença una oferta inesperadaThermomix

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tribunal mercantil de Barcelona ha sentenciat que el robot de cuina MonsieurCuisineConnectque comercialitzaLidlsuposa una violació dels drets de la patent deThermomix, per la qual cosa ordena a la cadena de supermercats retirar tots els exemplars de la seva màquina.

En una sentència, la secció especialitzada en patents dels jutjats mercantils de Barcelona ha dictaminat a favor de la companyia alemanyaVorwerken el litigi que l'enfrontava als supermercatsLidl, també germànics, per la comercialització del robot de cuina «MonsieurCuisineConnect».

El Jutjat Mercantil número 5 de Barcelona considera que la patent del famòs robot deVorwerkés «vàlida» en concórrer en ella els requisits de «novetat i activitat inventiva», mentre que el robot deLidl«reprodueix totes i cadascuna de les característiques» de laThermomix, per la qual cosa, amb la seva venda, el gegant de l'alimentació «està realitzant actes d'explotació directa de dita invenció prohibits».

Per això, ordena aLidl a cessar la importació, emmagatzematge, oferiment i comercialització de la MonsieurCuisineConnect, li exigeix retirar del mercat tots els exemplars que es trobin en el seu poder i en el dels seus distribuïdors i li reclama que destrueixi tots els documents comercials, material publicitari o promocional en els quals es reprodueixi aquest producte, inclosa Internet.

La sala també requereix aLidlque indemnitzi aVorwerkpels danys i perjudicis causats, encara que la quantitat econòmica es determinarà una vegada la sentència sigui ferma.

El fabricant deThermomixexigia a la cadena de supermercats el 10% de les vendes del robot, les existències del qual s'han esgotat en poques hores les vegades que s'ha comercialitzat, ja que el seu preu és d'uns 360 euros, gairebé tres vegades menys que la deVorwerk, una centenària companyia dedicada a la venda d'electrodomèstics i aparells per a la llar que ostenta aquest nínxol de mercat.

Amb la seva resolució, el tribunal ha desestimat també la petició deLidlperquè es declarés nul·la la patent deThermomixper «falta de novetat, d'activitat inventiva i per addició de matèria».

El conjunt de la causa sorgeix de la demanda que el grupVorwerk&CoInterholdingGMBH, titular de la patent «Màquina de cuina», més coneguda comThermomix, va posar contraLidlen considerar que plagiava el seu robot amb el producte MonsieurCuisineConnect, que va comercialitzar a Espanya sota la marca blancaSilverCrest.

El seu preu més competitiu i la semblança de les especificacions van portar al robot deLidla convertir-se en un èxit de vendes i a ser popularment batejat com «laThermomixbarata».

De fet, la seva arribada al mercat es va interpretar des de molts sectors com una seriosa amenaça al monopoli deVorwerk, que altres fabricants d'electrodomèstics comCecotec, Bosch, Moulinex oKenwoodno han aconseguit trencar amb els seus respectius robots.

En el judici, que es va celebrar el novembre passat, les parts van desgranar i van defensar les especificacions de sengles màquines de cuina posant el focus en el tancament de la tapa i en la funció de pesat d'aliments.

Es va fer així recalcament en el segellament de la tapa quan la màquina està funcionant, un mecanisme de seguretat que impedeix que aquesta s'obri quan les fulles encara estan girant i que el tribunal considera ara que l'electrodomèstic deLidlha plagiat.

Durant les dues sessions que va durar el judici, la defensa de la cadena de supermercats es va esforçar a provar que el seu robot era diferent a laThermomixi que algunes de les innovacions que inclou són presents en altres marques, i fins i tot va arribar a acusar aVorwerkde fer «il·lusionisme» i «enganyar cervells» per culpar-la de plagi.

tracking