Diari Més

Societat

Els sindicats protestaran l'11 de febrer perquè el govern reprengui les reformes aturada

CCOO i UGT exigeixen que s'apugi ja l'SMI i es convoqui una mesa per derogar la reforma laboral i de pensions

Les concentracions de l'11 de febrer es faran davant les subdelegacions del govern.

Els sindicats protestaran l'11 de febrer perquè el govern reprengui les reformes aturadaCCOO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

CCOO i UGT anuncien mobilitzacions a tot l'Estat l'11 de febrer per pressionar el govern espanyol perquè reprengui l'agenda de reformes socials que es va aturar per la pandèmia. En una roda de premsa, els màxims dirigents de les centrals sindicals, Unai Sordo i Pepe Álvarez, han dit que «és el moment» d'apujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI), d'abordar les negociacions per «corregir les reformes laborals nocives i ineficaces» i d'encarar un canvi en les pensions prenent com a referència que el problema de la Seguretat Social «és d'ingressos i no despeses». «És el moment de recuperar i reforçar una agenda social al nostre país», ha dit Sordo.

«La mobilització té com a objectiu llançar un missatge nítid al govern: un cop acabada la negociació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) volem dates i taules de diàleg per corregir les reformes laborals», ha afegit.

En aquest punt, CCOO i UGT demanen reprendre el diàleg que va quedar «ancorat al febrer amb feina molt avançada» per «recuperar el valor de la negociació col·lectiva», blindar l'estabilitat de l'ocupació, dificultar els acomiadaments, millorar la flexibilitat interna perquè «fer fora a un treballador sigui l'última opció» de les empreses i regular l'ús «nociu» de la subcontractació.

Les dues organitzacions han alertat el «perill» que «s'instal·li una retòrica» sobre les condicions que imposa la Unió Europea que portin a no dur a terme polítiques progressistes. «Estem farts que s'utilitzi la UE com a excusa permanent», ha subratllat Álvarez.

Per això, han reclamat al govern de Pedro Sánchez un «debat real». En el cas de l'SMI, el secretari general d'UGT ha recordat que els sectors afectats per la mesura no han estat especialment afectats per l'aturada d'activitat arran de la covid-19, ja que hauran d'assumir l'increment de la renda mínima seran l'agricultura o serveis públics subcontractats, entre d'altres.

«Ni l'hostaleria, ni el comerç, ni una part important del sector serveis estaran afectats per l'augment de l'SMI», ha dit Álvarez. «El govern ha de pujar l'SMI durant el 2021 i ho ha de fer com més aviat millor», ha insistit, en la mateixa línia, Sordo. De moment, els dirigents sindicals no han percebut canvis en la posició l'executiu espanyol, que està dividit entre PSOE i Podem per l'augment de la renda mínima.

Pel que fa a les pensions, UGT i CCOO veuen necessari «tornar al 2011», derogar la reforma del PP del 2013 i, partint d'aquesta base, buscar modificacions que facin sostenible el sistema. Álvarez ha demanat tenir en compte que la Seguretat Social «té un problema d'ingressos i no despeses» i que Espanya «és un dels països que menys gasta en pensions» a Europa.

Els sindicats també han criticat el govern de coalició per concedir «dret a veto» a la patronal, permetent que es retardin les negociacions per apujar salaris i derogar la normativa laboral i del sistema de pensions. «No es pot tornar a enviar el missatge que si no hi ha acord social no es toca res perquè això és apostar pel bloqueig», ha indicat el líder de CCOO.

Les concentracions de l'11 de febrer es faran davant les subdelegacions del govern a cada territori en un format «molt limitat» perquè els sindicats no volen posar en risc als treballadors demanant que protestin en plena pandèmia. Per això, han animat a tot aquell qui ho vulgui a mostrar «fins a quin punt hi ha indignació social» a l'Estat davant la manca de respostes del govern espanyol amb missatges a les xarxes.

Segons han explicat, les mobilitzacions es mantindran encara que els documents de reformes estructurals que el govern espanyol ha d'enviar a Brussel·les, que són el de les pensions i la reforma laboral- concordin amb el que volen els sindicats. «Més enllà del que enviïn, nosaltres mantindrem les mobilitzacions perquè hi ha temes de fons molt importants i és el moment idoni perquè una part de la societat que ha estat treballant de forma abnegada durant la pandèmia vol que el govern conegui la seva veu i les seves reivindicacions», ha dit el secretari general d'UGT.

tracking