Diari Més

Sanitat

Espanya segueix líder mundial de trasplantaments malgrat realitzar un 19% menys per la covid

L'Hospital Vall d'Hebron és el centre que ha fet més trasplantaments de tot l'Estat durant el 2020

Imatge d'arxiu d'un quiròfan

Un vol comercial transporta per primer cop els òrgans per a un transplantament renal creuat internacional a EuropaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia ha frenat el ritme de creixement de trasplantaments que s'han reduït un 19 per cent mentre que les donacions han caigut un 23 per cent, malgrat aquest descens Espanya continua mantenint una situació d'«excel·lència» a nivell mundial en matèria de donació d'òrgans.

En roda de premsa per presentar el balanç anual, la secretària d'Estat de Sanitat, SilviaCalzón, i la directora general de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil han admès que el sistema de trasplantaments «no ha estat aliè» a la pandèmia i per tant, en aquesta ocasió, «no es pot parlar de màxims històrics».

Malgrat aquesta situació hostil el 2020 es van realitzar 4.425 trasplantaments d'òrgans gràcies a 1.777 donants morts i 268 vius.

Domínguez-Gil ha destacat «diverses fites» el 2020. Aquí s'ha referit al trasplantament infantil que l'any passat ha aconseguit un «màxim històric», amb 197 trasplantats.

La responsable de laONTha situat aquestes xifres pel menor impacte de lacoviden les unitats pediàtriques però també per les mesures posades en marxa des de l'organització que presideix per a facilitar l'accés dels nens a aquesta teràpia.

A més en 2020, ha dit, s'han resolt 219 urgències «zero», pacients que sense el trasplantament tenien risc de defunció en 24 hores i s'han aconseguit 103 trasplantaments en pacients renalshiperinmunizados, és a dir, pacients per als quals trobar el donants adequat és com «una agulla en un paller».

La presidenta de l'ONTtambé ha subratllat que no s'ha registrat cap cas de sospita de transmissió de la infecciócoviddel donant al receptor i això ha ajudat molt a gestionar els programes.

L'any passat, Espanya ha registrat una taxa de 37,4 de donants per milió de població, una xifra superior a la resta de països de l'entorn, però bastant menor a la de 2019, que va arribar a ser de 49 per milió de població, un rècord històric.

Domínguez-Gil també ha destacat l'esforç realitzat el 2020 en plena pandèmia que «supera amb escreix» a altres països del món en època prepandèmica.

En nivell d'activitat, ha informat que el 2020 es van realitzar 2.700 trasplantaments renals, 1.034 hepàtics, 336 de pulmó, 278 cardíacs, 73 de pàncrees i quatre d'intestí.

Per comunitats, cinc superen els 50 donants per milió de població: Cantàbria (65,5), Navarra (53), Canàries (51,6), País Basc (51,4) i Múrcia (51).

L'Hospital Vall d'Hebron, el centre que més n'ha fet a Espanya

L'Hospital Vall d'Hebron és el centre hospitalari que ha fet més trasplantaments de tot l'Estat durant el 2020. De fet, altres hospitals catalans també lideren rànkings, com per exemple l'Hospital Clínic, que ha fet el màxim de trasplantaments renals de viu i de trasplantaments pancreàtics, o bé l'Hospital de Bellvitge, que té el màxim de donants en asistòlia juntament amb l'Hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia. Vall d'Hebron també és el centre que ha practicat més trasplantaments pulmonars.

Perfil del donant

El 2020 hi va haver 621 donants en asistòlia, fet que representa el 35% des donants. El 4,% dels donants van ser difunts per accident de trànsit.

Més de la meitat dels donants (54,1%) supera els 60 anys, el 28% supera els 70 i un 5,4% supera els 80. Les negatives a la donació se situen en un 14%.

tracking