Diari Més

El Govern espanyol no descarta avançar el toc de queda però sense un confinament total

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comunicat aquesta decisió després de l'increment dels casos de covid-19

Imatge d'un cribratge intensiu a Catalunya.

cribratge intensiu, Catalunya, coronavirus, covid-19, pandèmia, PCRACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha obert la porta a la possibilitat d'avançar el toc de queda fixat en el decret de l'estat d'alarma amb restriccions de mobilitat entre les 22.00 i les 7.00 hores, encara que ha descartat el confinament domiciliari per a doblegar la tercera ona de lacovid, en un dia en què s'han conegut xifres pèssimes, de rècords, en diverses regions.

Ho ha dit el ministre de Sanitat, SalvadorIlla, en una roda de premsa oferta aquest dissabte des de Barcelona en la qual ha analitzat l'evolució de la pandèmia, que el divendres va superar les 40.000 infeccions en només un dia, una xifra, de nou, sense precedents.

Unes dades «molt preocupants», segons el ministre, que s'ha mostrat partidari d'adoptar «qualsevol mesura que sigui eficaç» per a doblegar la tercera ona de la pandèmia, si bé ha advocat per esperar i comprovar si les noves restriccions adoptades en la majoria d'autonomies permeten mitigar els contagis.

Després de la compareixença deIllas'han conegut dades molt dolentes en la majoria de les regions: la Comunitat Valenciana segueix la seva escalada de rècords amb 7.875 positius més; Madrid suma 45 morts i 5.847 nous casos en les últimes 24 hora i el virus segueix la seva progressió a Catalunya: 4.527 nous contagis i 64 morts més.

A Castella i Lleó s'han fregat els 2.900 contagiats en un nou màxim de la pandèmia, Extremadura ha batut el seu rècord de contagis, amb 1.541 casos, i 14 morts; i a Múrcia s'ha produït un topall de defuncions en un dia des de novembre amb 11 decessos.

La pandèmia a Euskadi ha tornat a xifres de novembre amb 835 casos diaris i a Galícia s'han registrat més de 800 nous contagis.

Per part seva, Castella i Lleó ha estat la primera comunitat que ha aprovat un acord autonòmic per a avançar des d'avui el toc de queda de les 22.00 hores -el màxim establert en el decret de l'estat d'alarma- a les 20.00 hores, la qual cosa en opinió del Ministeri contravé el decret, mentre que altres autonomies han sol·licitat al Govern poder prendre-la.

«Si cal canviar aquesta franja horària, ho farem parlant amb tothom», ha assenyalat el ministreIllaen referir-se a les mesures que afecten limitacions de drets fonamentals.

Després de subratllar que està «en comunicació i diàleg permanent amb les comunitats autònomes», el titular de Sanitat ha recalcat que «totes les mesures s'han d'adoptar amb l'adequada cobertura global».

«Tot el que concerneix la restricció de drets fonamentals, com el de la mobilitat, s'ha de fer sempre amb les màximes garanties jurídiques. Si cal articular noves mesures, ho plantejarem en el Consell Interterritorial, sempre que es garanteixi la garantia jurídica», ha resumit.

Obligar al fet que la gent no surti de casa és una mesura que té cada vegada més partidaris, però que provoca resistència en el Govern de Pedro Sánchez: «No contemplem en aquests moment cap confinament domiciliari, el vull deixar clar; dobleguem la segona ona sense el confinament domiciliari», ha remarcatIlla.

Per al ministre, els instruments dels quals es disposen actualment, com l'estat d'alarma vigent fins al 9 de maig, i les diferents restriccions decretades per les autonomies són suficients per a doblegar la tercera ona, sense acudir al confinament domiciliari.

També ho és la campanya de vacunació, que està funcionant amb un «ritme òptim» i ha adquirit «velocitat de creuer», segonsIlla, que ha subratllat que gairebé el 70% de les dosis lliurades a les comunitats ja s'han administrat.

Després quePfizeranunciés ahir divendres el retard en el subministrament de vacunes, el ministre ha llançat un missatge de tranquil·litat a la població i ha assegurat que totes les persones que van rebre la primera dosi de la vacuna i la segona de la qual els correspon la setmana vinent «la rebran».

Espanya, igual que la resta de països europeus, rebrà el 56% de les dosis de la vacuna dePfizerprevistes per a la setmana vinent: «205.725 dosi en lloc de les 360.000 compromeses», ha detallatIlla, qui ha dit que «no hi ha prevista cap alteració en el calendari de subministrament de vacunes».

Després d'indicar que han traslladat a les autoritats europees la seva preocupació «perquè s'asseguri un subministrament regular», el ministre ha explicat que ja han comunicat a les comunitats autònomes les noves quantitats de la vacuna que seran lliurades perquè el repartiment continuï sent «equitatiu».

En la pràctica això es traduiria en què les comunitats que més vacunes van administrar en la primera setmana de la campanya rebran més dosi per a garantir que es completa el cicle de vacunació, la qual cosa per al lehendakari, Iñigo Urkullu, seria una decisió «injusta per a Euskadi», segons ha escrit en les seves xarxes socials.

El ministre ha incidit en què l'objectiu és que d'aquí a l'estiu s'aconsegueixi que el 70% dels ciutadans espanyols hagin estat vacunats i que en els pròxims mesos «hi hagi més vacunats que contagiats al nostre país».

En els pròxims dies es donarà a conèixer «els grups diana de població», que, una vegada coberta la primera etapa de vacunació en residències i personal sanitari, seran els següents a rebre la vacuna.

Sobre els casos de la variant britànica de la covid-19, el titular de Sanitat ha explicat que fins ahir havia confirmat 88 casos a Espanya i aquest matí s'ha confirmat algun més, amb el que hi haurà, segons les seves paraules, poc més d'un centenar de casos a Espanya i diversos centenars de casos sospitosos.

Hi ha altres variants que també s'estan seguint, la sud-africana i una altra detectada al Japó, de ciutadans provinents del Brasil, que es coneix com la variant sud-americana.

El ministre ha tornat a demanar als ciutadans que segueixin les recomanacions de les autoritats sanitàries «al peu de la lletra», per «dràstiques que semblin» perquè són les necessàries.

tracking