Diari Més

Un estudi detecta que el risc de contagiar-se de la covid en concerts és mínim si es renova l'aire

L'equip que ha dut a terme l'estudi considera que omplir les sales de concert en un 50% de la seva capacitat total no implica cap risc

Imatge d'arxiu d'un concert.

Un estudi detecta que el risc de contagiar-se de la covid en concerts és mínim si es renova l'airePixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els responsables d'un nou estudi realitzat a Alemanya afirmen que existeix un risc mínim de transmissió de covid-19 en un espai tancat per a concerts sempre que es garanteixi que l'aire es renova completament al local almenys una vegada cada vint minuts.

L'estudi, dirigit per l'Institut Fraunhofer Heinrich Hertz de Berlín, va tenir lloc a la Sala de Concerts de Dortmund (oest d'Alemanya), amb 1.500 seients i es va dur a terme durant tres dies al novembre per analitzar el moviment de partícules a l'aire en un ambient interior.

«Quan l'aire acondicionat funciona, la majoria d'aerosols es dirigeixen directament des del terra fins al sostre sense parar davant de la persona asseguda mirant el concert», explica a Efe Wolfgang Schade, cap del departament de sistemes de sensors de fibra òptica en Fraunhofer HHI en Goslar (nord d'Alemanya) i cap de l'estudi.

Així i tot, Schade assegura que la mascareta és necessària perquè funciona com una «paret» davant la boca de la persona per si hi hagués algun aerosol que es quedés davant la cara en lloc d'ascendir.

L'element central de l'experiment és el ninot 'Oleg', un maniquí que està assegut a l'auditori escampant quantitats definides amb precisió d'aerosols i diòxid de carboni a través d'un tub des de la boca i el nas, simulant així la respiració humana.

La dispersió d'aerosols es mesura amb i sense mascareta tenint en compte diversos escenaris com l'efecte tèrmic de l'audiència asseguda al voltant del ninot.

«Asseiem a diversos membres de l'Orquestra Filharmònica de Dortmund al voltant del maniquí i vam veure que això no influïa significativament en el procediment de ventilació, els aerosols continuaven movent-se directament del terra al sostre», assegura el doctor Shade.

L'equip que ha dut a terme l'estudi considera que omplir les sales de concert en un 50% de la seva capacitat total no implica risc per a la salut de l'audiència, sempre que el lloc tingui suficient subministrament d'aire fresc i tots els assistents portin mascareta.

«Les sales de concerts i els teatres no són llocs d'infecció», afirma en un comunicat el director artístic de la Sala de Concerts de Dortmund, Raphael von Hoensbroech, qui assegura també que els polítics necessiten bases científicament sòlides com aquest estudi per prendre decisions sobre aquest tema.

Aquest nou estudi segueix un experiment realitzat per la Universitat de Halle l'estiu passat, en el qual es van analitzar tres concerts consecutius del cantant pop alemany Tim Bendzko a l'agost.

Aquest primer estudi va trobar que la transmissió del virus és «baixa» sempre que hi hagi una bona ventilació, els assistents segueixin els procediments d'higiene correctes i el lloc limiti la capacitat.

tracking