Diari Més

Per Nadal de 2021 estarem amb vacuna i mascareta, segons un immunòleg

Marcos López Hoyos veu difícil que a l'estiu un 70 per cent de la població estigui vacunada pel baix ritme de vacunació  

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia, Marcos López Hoyos, durant l'entrevista.

Per Nadal de 2021 estarem amb vacuna i màscara, segons un immunòlegEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia, Marcos LópezHoyos, veu molt difícil predir quant durarà la pandèmia i com es comportarà el virus, però creu que per Nadal de 2021 encara se seguirà «amb vacunació i mascareta». «Això en el millor dels casos», avisa.

De fet, Marcos LópezHoyos, que també és director científic de l'Idival(Institut d'Investigació Marquès deValdecilla), descarta, en una entrevista amb EFE, que pugui complir-se amb la previsió del Govern central de tenir vacunada contra la covid-19 a l'estiu un 70 per cent de la població.

Per aconseguir aquest objectiu, segons els seus càlculs, s'hauria de posar la vacuna a un 2 o 3 per cent de la població espanyola a la setmana, una mica més d'un milió de persones, i encara s'està lluny d'aconseguir aquest ritme.

«És de calaix, jo crec que no (es complirà la previsió). Ho sento, tant de bo m'equivoqui», remarca, després d'assenyalar com un dels «punts negres» d'aquesta crisi sanitària que «no hi hagi hagut una preparació ni una logística», i que el ritme de vacunació hagi estat tan desigual.

Afirma que, pel que s'ha vist, no té clar que estigui definida la logística «en cada comunitat» i «en cada servei de salut», «perquè no hi ha hagut un avanç uniforme» en vacunació entre territoris. «Una vegada més jo trobo a faltar una política única en aquest sentit», diu el director científic de l'Idival.

Encara que no vol «ficar-se» en decisions que veu «purament polítiques», sí que pensa que «l'ideal» hauria estat que amb la vacuna s'hagués donat una gestió única.

LópezHoyosconsidera a més, com han dit alguns responsables polítics, que la vacunació «no és un tema de competició entre comunitats, ni entre països», ja que el que s'està vivint és una pandèmia global.

«Si no solucionem el tema a tot el món, no podrem moure'ns. I aquest objectiu, mentre no aconseguim la vacunació de manera global, no l'aconseguirem», subratlla.

El que sí que reconeix LópezHoyosés que les comunitats i els seus serveis de salut «sembla que s'estan posant les piles». «Crec que aquesta crítica que hi ha hagut en aquesta lentitud en l'aplicació de la vacuna ha estat bona perquè tots estan corrent ara a vacunar», apunta.

Al seu judici, encara que l'estratègia nacional de vacunació del Consell Interterritorial de Salut marca quatre grups prioritaris, l'ordre no té per què seguir-se de manera estricta.

«Si tens vacunes no pots estar esperant a vacunar primer al primer grup, després al segon i després al tercer, perquè al final vas allargant el procés. El que hem de fer és vacunar a aquests quatre grups de forma gairebé simultània i si hi ha vacunes usar-les, sempre que hi hagi aquesta reserva», explica.

La vacuna és segura

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia insisteix que les vacunes contra la covid-19 són segures, i assenyala la resposta immunitària com una de les poques armes eficaces per combatre el virus.

«La vacuna ha demostrat en els assajos que és segura. Ja portem vacunada al món una xifra que sobrepassa el milió de persones i no hem sentit efectes adversos greus», destaca.

LópezHoyosmanifesta també que, sens dubte, des del punt de vista sanitari, un confinament seria el camí per baixar l'escalada de la corba a Espanya, però també reconeix el problema que suposa l'aturada econòmica i que «si no hi ha diners la sanitat tampoc funciona».

«El que s'ha demostrat que para la corba és evitar el contacte social, però la població porta un any atípic del tot, responent, sent responsable i aguantant, i l'economia és una factura de la qual haurem de parlar», adverteix.

També creu que, malgrat tot el desconeixement que hi ha encara sobre l'evolució d'aquest SARS-CoV-2, hi ha dades i evidències que conviden a tenir una certa esperança.

I es refereix a articles que assenyalen que els qui han rebut la vacuna dePfizerprodueixen anticossos que són capaços de neutralitzar la variant britànica del virus. I afegeix que la immunitat que genera la vacuna és més elevada que la de la infecció.

tracking