Diari Més

Les autonomies demanen més mesures: confinaments o ampliar el toc de queda

El Govern de Castella i Lleó ha acordat avançar el toc de queda a les 20.00 hores

Pla general de la reunió del Consell Interterritorial de Salut.

Illa i les autonomies decidiran dimecres que ve si acorden un marc comú per NadalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses comunitats, entre elles Galícia, Castella i Lleó, Múrcia i Andalusia, governades pel PP, volen que el Govern modifiqui el decret que prorroga fins a maig l'estat d'alarma per poder ordenar confinaments domiciliaris o ampliar el toc de queda nocturn per fer front a la pandèmia.

El reial decret estableix que les comunitats podran ordenar tancaments perimetrals, limitar el numero de persones que poden reunir-se i prohibir la circulació de persones entre les 23.00 i les 6.00 hores, una limitació que poden avançar o retardar en una hora.

Els presidents de Galícia i Castella i Lleó, Alberto Núñez Feijóo i Alfonso Fernández Mañueco, han reclamat aquest divendres que el Govern habiliti un mecanisme que autoritzi les autonomies a imposar mesures més estrictes com confinaments domiciliaris a nivell municipal o provincial o tocs de queda més llargs.

El Govern de Castella i Lleó ha acordat a més avançar de les 22.00 a les 20.00 hores el toc de queda, el tancament perimetral per províncies i limitar les reunions a quatre persones no convivents des de demà dissabte mentre duri l'estat d'alarma, que conclou el 9 de maig.

El vicepresident d'aquesta comunitat, Francisco Igea, ha explicat que el decret de l'estat d'alarma permet a les Comunitats limitar el toc de queda durant l'horari nocturn i els serveis jurídics de la Junta entenen que aquest horari nocturn és el que va «des de l'ocàs fins a l'alba» i, per tant avala aquest limiti de les 20.00 hores.

Fins ara, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat que estigui sobre la taula de l'Executiu un possible confinament de la població i ha insistit que complir les restriccions que estableixen les comunitats és «l'única manera de doblegar la corba» de contagis de la pandèmia.

El president de Múrcia, Fernando López Miras, va revelar ahir que al Consell Interterritorial de Salut del dimecres diverses comunitats van reclamar que el Govern tingués almenys «preparada» la possibilitat de reformar el reial decret d'estat d'alarma per a així poder «aplicar-la en el moment que fos necessari».

«Si ells no s'implicaran en la gestió d'aquesta pandèmia, que ens deixin a les comunitats prendre decisions i que, almenys, facin una reforma de l'estat d'alarma perquè les comunitats puguem decretar aquest confinament domiciliari», va asseverar.

El vicepresident de la Junta d'Andalusia, Juan Marín, ha demanat als ciutadans que no esperin que les autoritats dictin aquesta mesura i ha cridat a la població al fet que s'autoconfinin per l'augment «explosiu» de positius per covid-19.

Igualment, ha recordat la petició formulada en la reunió amb Sanitat que el Govern «almenys tingués un pla» per decretar un confinament «o bé parcial o bé global» per detenir la tercera onada.

A més de les regions governades pel PP, comunitats com el País Basc o Astúries també s'han mostrat favorables a modificar el reial decret d'estat d'alarma perquè atorgui majors facultats a les autonomies i poder així endurir les restriccions.

El Principat d'Astúries, governat pel PSOE, es va sumar a les altres regions per demanar al Consell Interterritorial la capacitat d'establir confinaments domiciliaris localitzats si fes falta, segons va explicar dimecres el conseller de Salut asturià, Pablo Fernández.

Per part seva, el portaveu del Govern Basc, Bingen Zupiria, ha recordat aquest divendres que el lehendakari, Iñigo Urkullu, ja ha sol·licitat «dues o tres vegades» al Govern la possibilitat de modificar el toc de queda per així poder establir-lo «a les vuit o a les sis de la tarda».

tracking