Diari Més

Andalusia, Múrcia, Castella i Lleó i Astúries demanen al Govern eines per decretar un confinament

L'actual estat d'alarma no contempla que les comunitats puguin prendre aquesta decisió

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió amb els agents socials a la Moncloa.

president del govern espanyol, Pedro SánchezACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els governs autonòmics d'Andalusia, Múrcia, Castella i Lleó i Astúries han reclamat ja a l'Executiu Central que contempli les eines necessàries per decretar, donat el cas, un confinament domiciliari davant l'exponencial increment de casos de coronavirus i després que el Ministeri de Sanitat notifiqués ahir 38.869 nous casos.

L'actual estat d'alarma que regeix al país fins al mes de maig no contempla les eines necessàries per aplicar aquest confinament domiciliari, per la qual cosa aquestes autonomies, tres governades per la coalició PP-Cs i una pel PSOE, han exigit ja al Govern que consideri la possibilitat de modificar aquest decret i donar a les Comunitats la possibilitat de confinar a la població si es dóna el cas.

El primer a plantejar-ho va ser el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, que ho va fer aquest dimecres després d'anunciar que prendrà mesures més restrictives a partir d'aquest divendres. Moreno va considerar que el Govern «hauria d'anar pensant» si cal anar prenent una mesura com la del confinament total en el conjunt del territori espanyol.

No obstant això, la proposta de Juanma Moreno va ser rebutjada al Consell Interterritoral de Salut pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va assegurar que, «en aquests moments», l'Executiu no contempla cap mesura addicional de confinament domiciliari.

En aquest Consell Interterritorial de Salut, el conseller de Salut d'Astúries, Pablo Fernández, també va reclamar a l'Executiu que s'atorgui a les comunitats autònomes la capacitat per a poder establir un confinament domiciliari si fes falta.

No és la primera vegada que el Govern d'Adrián Barbón demana aquesta mesura restrictiva a l'Executiu de Pedro Sánchez. En la segona onada del coronavirus, el mandatari socialista va reclamar modificar el decret de l'estat d'alarma per poder confinar a la població davant l'increment de casos, extrem que també va ser rebutjat pel Ministeri de Sanitat.

Malgrat aquesta actual negativa del ministre de Sanitat, els Executius regionals de Castella i Lleó i de Múrcia s'han sumat aquest mateix dijous a la petició d'Andalusia i Astúries i han demanat al Govern central que estudiï la possibilitat d'aplicar aquesta mesura per a contenir l'avanç de la pandèmia.

En concret, el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, ha demanat posar en marxa aquestes eines per decretar un confinament domiciliari «breu i intens», ja que, segons ha assenyalat, podria ser necessari «en pocs dies» donada l'evolució en el nombre de contagis.

El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó ha advertit de la «gravetat» de la situació actual i de l'increment ràpid de casos, la velocitat dels quals fa augurar una situació que pot ser «pitjor» a la viscuda al març.

Per part seva, el president de Múrcia, Fernando López Miras, ha reconegut que el confinament domiciliari és una opció «necessària» i que «ha d'estar sobre la taula» davant el pic de nous casos de coronavirus, per la qual cosa ha demanat a l'Executiu central que posi aquesta eina a l'abast de les comunitats autònomes.

Així mateix, López Miras ha recriminat al president del Govern, Pedro Sánchez, que no convoqui als mandataris autonòmics des del mes d'octubre, quan va tenir lloc l'última Conferència de Presidents per parlar dels fons europeus.

Per contra, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, s'ha alineat amb l'Executiu central i ha descartat la possibilitat d'un confinament total a la Comunitat Valenciana al·legant que «en aquests moments l'estat d'alarma no ho permet».

«Prendrem les decisions d'una manera serena i pensant en l'interès general, com sempre», ha recalcat Puig. En les últimes dates, els col·legis de metges i els seus socis de govern -Compromís i Podem- havien demanat al president valencià contemplar aquesta possibilitat.

tracking