Diari Més

Dinamarca, Itàlia, Eslovènia i Espanya lideren la cursa per vacunar contra la covid a la UE

França, Holanda i Bèlgica estan entre els països amb menys dosis administrades, segons dades recopilades per Oxford

Una treballadora sanitària es vacuna a Bulgària.

Dinamarca, Itàlia, Eslovènia i Espanya lideren la cursa per vacunar contra la covid a la UEACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dinamarca, Itàlia, Eslovènia i Espanya lideren la cursa per vacunar la població contra la covid-19 a la Unió Europea. Segons les últimes dades recopilades per la Universitat d'Oxford aquesta setmana, les autoritats daneses han vacunat entorn d'un 2% de la població amb la primera dosi de la vacuna, mentre que les italianes, eslovenes i espanyoles poc més d'un 1% dels seus habitants. Per contra, França, Holanda, Bulgària, República Txeca i Bèlgica estan a la cua en la campanya europea de vacunació, ja que menys del 0,3% dels habitants ha rebut la primera dosis. Per volum de dosis, Itàlia (800.730), Alemanya (688.782) i Espanya (488.122) lideren el rànquing.

A escala mundial, Israel destaca per la ràpida administració de la vacuna entre els seus ciutadans. Més d'un 21% ja ha rebut la primera dosi de la vacuna, segons la web Our World in Data de la Universitat d'Oxford. El segueixen els Emirats Àrabs Units (10,37%), Bahrain (5,75%) i el Regne Unit (3,58%). Els britànics van començar a vacunar gairebé tres setmanes abans que els europeus.

La campanya europea

La Unió Europea va donar el tret de sortida a la campanya de vacunació el 26 de desembre, però la majoria de països no van agafar un cert ritme fins a principis de gener. De fet, la lentitud per administrar dosis en alguns estats els primers dies ha generat crítiques per la manca de preparació de les autoritats sanitàries.

Brussel·les té assegurades uns 760 milions de dosis de les dues vacunes aprovades actualment, la de Pfizer-BioNTech i la de Moderna. Segons la Comissió Europea, són suficients per immunitzar més d'un 80% de la població de la UE, però admeten que entre gener i març les dosis seran limitades.

«En aquests primers tres mesos les dosis no són tan abundants com voldríem», admeten des de l'executiu europeu que ha negociat centralitzadament la compra de les vacunes per garantir un accés igualitari entre tots els estats. Brussel·les promet que a partir de l'abril arribaran «moltes més dosis» amb l'esperança d'accelerar la vacunació.

Debat sobre la segona dosi

En aquest procés cal tenir en compte que la immunitat completa no s'assoleix fins a la segona dosis, que s'ha d'administrar 21 dies després de la primera. Per tant, aquest 1% de la població a Espanya que ja ha rebut la primera dosi no serà immune fins al febrer, aproximadament, si no s'endarrereix l'administració de la segona.

El Regne Unit pretén endarrerir la segona dosi fins a 84 dies per poder maximitzar la primera ronda de vacunació. Altres països com Alemanya també estan estudiant fins a quin punt poden retardar la segona injecció.

L'Organització Mundial de la Salut desaconsella administrar la segona dosi més enllà dels 42 dies posteriors a la primera perquè no hi ha dades clíniques que avalin la immunització a partir de les 6 setmanes.

tracking