Diari Més

Una viròloga del CSIC assegura que les persones que han passat la covid-19 s'han de vacunar

Margarita del Val parla ja de quarta onada i diu és el pitjor moment per número contagis

nvestigadora del Centre de Biologia Molecular i coordinadora de la Plataforma de Salut Global del Consell Superior d'Investigacions Científiques

Una viròloga del CSIC assegura que les persones que han passat la covid-19 s'han de vacunarCSIC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La viròloga Margarita delValconsidera que 2021 ha començat amb la quarta, i no tercera, onada de la pandèmia, i ha alertat a més de que «estem en el pitjor moment en quant a nombre de contagis» després de dates de molts contactes socials i a causa del fred i a les activitats en interiors mal ventilats.

DelVal, investigadora del Centre de Biologia Molecular i coordinadora de la Plataforma de Salut Global del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha incidit en què les vacunes «ens situen en el principi del final», però també en què al ritme actual per Setmana Santa només estarà vacunat el 3 per cent de la població major de 65 anys.

«Si vacunem al 3 per cent d'aquí a Setmana Santa, hi haurà pandèmia per estona, tret que Moderna fabriqui moltes vacunes,Pfizeracceleri la producció i a més baixi la demanda a la resta del món; si no, això anirà amb comptagotes», ha manifestat la viròloga en una entrevista facilitada avui pel CSIC.

Al seu judici, «estem en el pitjor moment quant a nombre de contagis» després de dates de molts contactes socials «als quals no estem renunciant» i a causa del fred que ha propiciat un augment de les activitats en interiors mal ventilats, i ha observat que ja està quantificat que el risc de contagi d'aquest coronavirus és deu vegades superior en interiors mal ventilats que a l'aire lliure.

Margarita delValdefensa la seguretat i l'eficàcia de les vacunes dePfizeri Moderna, tant per combatre els símptomes més lleus com els més greus, i encara que apunta els dubtes que encara suscita si protegiran a llarg termini, és contundent: «a qui em pregunta si dóna el consentiment perquè vacunin al seu pare o la seva mare, li dic: Endavant».

És també contundent en recomanar la vacuna fins i tot per a les persones que ja han passat la covid-19, i ha assegurat que encara que estan bastant protegides enfront d'una nova infecció i encara que les re-infeccions solen ser més lleus que la primera, «la vacuna els protegeix encara més».

La investigadora ha precisat que les vacunes «protegeixen del sofriment a les persones infectades, però no sabem si també les protegeix que s'infectin; això pot sonar estrany perquè molta gent creu que es vacuna per a no infectar-se; això és una falsa creença o una simplificació; et vacunes per a no sofrir».

En aquest sentit ha apuntat que la meitat de les vacunes que es posen als bebès no els protegeixen de la infecció, però sí «del sofriment, els símptomes i la mort».

Encara que la vacuna d'Oxford és també segura, la seva eficàcia és menor que les de Moderna iPfizer, ha observat la viròloga, però ha valorat que es tracta d'una vacuna fàcil de mantenir i que podria arribar a països amb menys recursos en personal sanitari, tecnologies i infraestructures.

El CSIC treballa en tres projectes de vacunes contra la covid-19, ha assenyalat DelVal, i ha recordat que un grup ja va aconseguir vacunes contra coronavirus humans greus (elSARS-1i elMERS)que eren esterilitzants, i que protegien tant de la infecció com del contagi, a més d'evitar el sofriment i la malaltia.

En aquesta línia treballa i investigador LuisEnjuanes, contra el SARS-CoV-2, ha precisat la viròloga, i ha apuntat: «pot ser difícil la seva producció, però és la millor».

Margarita delValinsisteix en la mateixa entrevista en què des del punt de vista matemàtic «hi ha hagut clarament quatre onades», i en què l'actual està creixent a causa de les compres prenadalenques i de les reunions de la Nit de Nadal, la Nit de Cap d'Any i Reis.

«Aquestes estan separades per una setmana, el temps en el qual, si t'has contagiat, el virus està multiplicant-se per contagiar més fàcilment», ha explicat la viròloga, i ha confiat que el confinament a causa de la neu i l'onada de fred contribueixi a atenuar el nombre de contagis.

tracking