Diari Més

Portugal decretarà el confinament general durant almenys un mes

La tercera onada està sent més severa que les anteriors

Imatge d'arxiu d'António Costa.

Portugal decretarà el confinament general durant almenys un mesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre portuguès,AntónioCosta, ha admès avui que s'aplicarà un confinament general durant almenys un mes i no15dies com s'havia dit anteriorment, per frenar una tercera onada de la pandèmia de coronavirus, que està sent més severa que les anteriors a Portugal.

«Les mesures han de tenir un horitzó d'un mes», ha dit Costa a la premsa a la sortida d'una reunió amb especialistes a Lisboa per analitzar la situació epidemiològica de Portugal desprésdel Nadal, on va haver-hi «un gran consens» sobre la necessitat d'allargar les mesures més de15dies.

Costa ha assenyalat que, davant la «fortíssima dinàmica de creixement» que viu la pandèmia a Portugal, l'«única manera» de frenar els contagis és un nou confinament similar al que es va aplicar durant la primera onada.

Les característiques concretes d'aquest confinament seran anunciades demà dimecres, després de la reunió del consell de ministres, encara que en els últims dies ja s'ha avançat que implicarà el tancament de gran part del comerç i els serveis i de la restauració, que només podrà operar peremportaro en servei a domicili.

El Govern havia assegurat a més que, a diferència de la primera onada, aquesta vegada les escoles es mantindrien obertes.

Costa ha matisat avui que els experts coincideixen que les classes per als menors de12anys han de ser presencials, però hi ha arguments diversos sobre quin és el millor escenari per als alumnes més grans, per la qual cosa estan estudiant què fer amb els cursos més alts.

Les dades disponibles auguren un mes complicat per a Portugal, on en l'última setmana s'ha superat la barrera dels 10.000 contagis diaris en diverses jornades, així com el centenar de morts, amb pics de fins a 122 morts en un dia.

Els números preocupen en un país d'uns 10 milions d'habitants, en el qual la primera onada va ser molt més suau que pels seus veïns europeus i la segona, encara que pitjor, no va tocar xifres tan altes com les que s'estan registrant aquests dies.

Les previsions dels especialistes auguren un augment encara major, amb pics de fins a 14.000 infeccions diàries i jornades en les quals es poden arribar a les 150 morts, segons ha revelat l'epidemiòleg ManuelCarmoGomes en la reunió d'avui.

tracking