Diari Més

Empresa

Un de cada tres autònoms va perdre més de 30.000 euros durant el 2020, segons l'ATA

Les ajudes del govern espanyol només han compensat 15 de cada 100 euros perduts

Imatge d'una protesta d'autònoms a Girona.

Un de cada tres autònoms va perdre més de 30.000 euros durant el 2020, segons l'ATAACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els autònoms espanyols tanquen l'any 2020 amb unes pèrdues estimades de 65.000 milions a conseqüència de la pandèmia que s'ha acarnissat amb el col·lectiu, segons reflecteix un balanç de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA). Segons l'enquesta, un de cada tres acumula pèrdues de 30.000 euros i més del 60% ha deixat d'ingressar més de 15.000 euros. Són les xifres que mostren un «any horrible» pel col·lectiu, segons el president d'ATA, Lorenzo Amor, que ha lamentat que encara que els treballadors per compte propi hagin perdut de mitjana 20.000 euros, les administracions només han donat ajudes directes de 3.000 per cap. És a dir, les subvencions públiques només han compensat 15 de cada 100 euros perduts.

El col·lectiu d'autònoms encara el 2021 amb pessimisme, ja que tres de cada quatre enquestats creuen que la seva activitat es disminuirà o es mantindrà al mateix nivell que 2020. Menys d'un 10% calcula que podrà incrementar la facturació i més de la meitat estima tenir pèrdues. Així, el 77% no espera que la recuperació econòmica arribi aquest any.

L'enquesta mostra que un 12% dels treballadors per compte propi tenen algun tipus de restricció sobre la seva activitat i 400.000 autònoms tenen els negocis tancats. Un 5,5% afirma que no ha pogut obrir des del març.

D'altra banda, més de la meitat (56,5%) dels que tenen una activitat en marxa estan funcionant al 50% i tan sols un 1% dels enquestats assegura que es troba en una millor situació que abans de la irrupció de la covid. Només un prop d'un 24% dels autònoms afirmen que estan treballant amb normalitat.

Pel que fa als ingressos, el 83,6% ha vist disminuir la facturació en comparació amb el 2019 i per més de la meitat (51,7%) el descens ha sigut de més del 60%. El 10,5% del col·lectiu diu que ha mantingut l'activitat i el 3,6% ha notat un increment del negoci. La morositat continua preocupant el col·lectiu i un 33% afirma que la pateix tant per part de les administracions com del sector privat.

D'altra banda, la meitat dels enquestats van demanar la prestació per cessament d'activitat entre març i juny i d'aquests, un 72,4% encara la rep i considera essencial el seu cobrament per la continuïtat del seu negoci.

Les dades d'afiliació a la Seguretat Social no mostren una pèrdua del teixit significativa, cosa que s'explica, segons Amor perquè «part d'aquestes altes són fictícies», ja que és necessari cotitzar per poder accedir al cessament d'activitat. «La meitat dels autònoms en cessament d'activitat no tornaran a aixecar la persiana», ha pronosticat el president d'ATA que ha insistit que «mantenir un negoci amb 600 euros és complicat».

Un altre de les vies que han fet servir els autònoms per tirar endavant la seva activitat ha sigut el crèdit, que han demanat un milió de treballadors per compte propi. L'enquesta mostra que uns 400.000 autònoms necessiten finançament i el sol·licitaran al llarg del 2021.

En l'àmbit d'ocupació, més del 40% dels autònoms que tenen treballadors a càrrec han sol·licitat un ERTO i un 12,4%, és a dir, 200.000, han hagut d'acomiadar plantilla. Amor ha remarcat que un 37,5% d'autònoms amb empleats han mantingut el 100% de llocs de treball. D'altra banda, un de cada tres treballadors per compte propi amb plantilla tindria «seriosos problemes» per poder pagar el cost dels acomiadaments.

tracking