Diari Més

Estats Units

Trump reconeix la seva derrota electoral davant l'amenaça de una destitució

El president sortint dels Estats Units va acabar condemnant l'atac d'aquest dimecres al Capitoli

El president sortint dels Estats Units, Donald Trump, capcot en la seva primera compareixença en vuit dies després de les eleccions

Trump segueix sense reconèixer la derrota però deixa entreveure que hi haurà un nou govern als EUAReuters

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de dos mesos després de les eleccions, el president sortint dels Estats Units, Donald Trump, ha reconegut aquest dijous la seva derrota en els comicis, davant l'amenaça que s'iniciï un procés de destitució contra ell per instigar l'assalt al Capitoli de la vigília per part dels seus seguidors.

En un vídeo publicat en el seu compte oficial de Twitter, Trump va emetre finalment el missatge sobre les comicis que mig país esperava escoltar des de feia dos mesos, i va condemnar l'atac d'aquest dimecres que el Congrés li exigia des de feia més de 24 hores.

«El Congrés ha certificat el resultat (de les eleccions). Una nova Administració arribarà al poder el 20 de gener. Ara em centraré en assegurar una transició de poder tranquil·la, ordenada i sense problemes», va afirmar el mandatari sortint.

«Aquest moment crida a la sanació i la reconciliació», va dir Trump, un dia després d'incitar a milers dels seus seguidors a que marxessin al Capitoli per intentar interferir en el procés de ratificació del resultat electoral.

El seu missatge va arribar just dos mesos que els principals mitjans de comunicació informessin de la victòria del demòcrata Joe Biden a les eleccions de novembre, i després d'una campanya sense precedents per sembrar desconfiança en els resultats, que va titllar de fraudulents sense aportar proves.

Condemna a l'«atroç atac» al Capitoli

El mandatari sortint va començar el seu vídeo referint-se a l'«atroç atac al Capitoli dels Estats Units», i es va declarar «indignat per la violència, la il·legalitat i el caos».

«Els manifestants que es van infiltrar al Capitoli han profanat la seu de la democràcia. A aquells que es van implicar en actes de violència i destrucció: vostès no representen al nostre país. I a aquells que van trencar la llei: pagaran per això», va recalcar.

El discurs de Trump va contrastar completament amb el que va emetre mentre els seus simpatitzants vandalizaban el Capitoli aquest dimecres, quan va trigar més de dues hores en demanar-los que abandonessin el Congrés i ho va fer dient-los: «Els volem, vagin-a casa».

Trump també va justificar la violència en un tuit el dimecres, el que va portar al fet que Twitter suspengués durant 12 hores el seu compte, que el mandatari sortint no va tornar a utilitzar fins que va publicar el vídeo aquest dijous.

El president sortint va cridar a «restaurar la calma», però després va defensar la seva croada contra el resultat de les eleccions que ha inflamat les tensions al país: «El meu únic objectiu era assegurar la integritat del vot, estava lluitant per defensar la democràcia nord-americana».

«A tots els meus meravellosos seguidors: sé que estan decebuts, però també vull que sàpiguen que el nostre increïble viatge no ha fet més que començar», va concloure.

Els demòcrates exigeixen la seva destitució

Trump va publicar el vídeo després que els líders demòcrates de Congrés demanessinaquest dijous la seva destitució.

«Insto el vicepresident (Mike Pence) al fet que destitueixi immediatament al president invocant l'Esmena 25. Si el vicepresident i el Gabinet no ho fan, el Congrés pot estar preparat per tirar endavant amb un judici polític», va apuntar la presidenta de la Cambra baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, en una roda de premsa.

Pelosi va indicar que Trump va «incitar una insurrecció armada contra» EUA .: «Una profanació del Capitoli dels EUA, que és el temple dels EUA, de la nostra democràcia nord-americana i de la violència que va tenir com a blanc el Congrés».

Per invocar l'esmena 25 de la Constitució dels EUA, que va esmentar Pelosi, es necessitaria que el vicepresident Pence i una majoria del gabinet voti per destituir Trump, al·legant la seva incapacitat «per exercir els poders i deures del càrrec», en un pas sense precedents.

En una roda de premsa, el líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, va revelar que Pelosi i ell havien trucat a Pence per convèncer-lo que invoqui aquesta esmena per destituir Trump, tot i que només queden dies per a la investidura de Biden, el proper 20 de gener.

«Vam estar en espera (al telèfon) durant 25 minuts i llavors ens van dir que el vicepresident no es posaria al telèfon, així que ho estem fent públic, perquè hauria de fer-ho i fer-ho immediatament (invocar l'esmena 25)», va dir Schumer.

Diversos membres del gabinet de Trump han conversat informalment sobre la possibilitat d'invocar aquesta esmena, però Pence s'oposa a iniciar aquest procés de destitució, ha informat aquest dijous el diari The New York Times, que cita fonts properes a el vicepresident.

La polèmica sobre l'assalt al Capitoli ha provocat ja dos dimissions en el gabinet de Trump: els de les secretàries de Transport, Elaine Chao, i d'Educació, Betsy DeVos; als quals se suma una desena de funcionaris de la Casa Blanca.

Republicans, crítics amb Trump

Mentrestant, creixen les veus entre els republicans crítiques amb la conducta de Trump.

Un d'ells és un dels seus principals aliats al Congrés, el senador Lindsey Graham, que va lamentar que els èxits de Trump en aquests quatre anys s'hagin vist enfosquits pel que ha passat dimecres.

L'assalt al Capitoli «serà un part important de la seva Presidència. És una ferida autoinflingida. Va anar massa lluny», va opinar Graham.

Per la seva banda, el governador republicà de Maryland, Larry Hogan, va ser més contundent i va assegurar que Trump hauria de ser destituït.

«Crec que no hi ha dubte que EUA estaria millor si el president dimitís o fos destituït de el càrrec, i si Mike Pence, el vicepresident dels EUA, dirigís una transició pacífica al poder durant els propers 13 dies fins que el president Biden juri», ha destacat.

En paral·lel, les investigacions sobre els successos al Capitoli avancen i aquest dijous el fiscal general dels EUA en funcions, Michael Sherwin, no ha descartat que Trump pugui ser processat.

Preguntat per un periodista sobre si estaven portant a cap indagacions sobre el paper de Trump, Sherwin va respondre: «Estem mirant a tots els actors aquí i a tot el món que va tenir un paper, i si les proves s'ajusten als elements del delicte, seran imputats».

tracking