Diari Més

La variant britànica de la covid circulava per Espanya abans que el Regne Unit alertés

«Les mostres són d'abans del 20 de desembre» indiquen els investigadors

Diverses persones amb mascaretes en un pas de vianants.

Espanya segueix sense immunitat de grup amb un 5,2% de població que ha tingut contacte amb el coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova variant del virus SARS-CoV-2 descoberta al Regne Unit ja circulava a Espanya des de fa almenys dues setmanes, ja que es va detectar en dues persones sense vinculació epidemiològica que no havien viatjat al país ni tingut contacte amb persones que l'haguessin contret.

Així ho ha indicat a EFE el catedràtic de Genètica de la Universitat de València i investigador de la Fundació Fisabio, Fernando González Candelas, qui ha assenyalat que les mostres analitzades són d'abans que el Regne Unit i els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) donessin l'alerta el passat 20 de desembre.

Segons ha indicat González Candelas, la informació sobre la falta de vinculació epidemiològica la va proporcionar la Direcció General de Salut Pública, però es va fer a València la «caracterització genètica parcial, però concloent, que correspon a la nova variant».

«Si no hi ha vincle directe amb el Regne Unit es pot dir que està circulant al nostre país», ha indicat el catedràtic, qui al costat d'Iñaki Comas, investigador del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) a l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC), és responsable del consorci de seqüenciació genòmica SeqCOVID-España.

Aquests experts estan ultimant la seqüenciació del genoma complet, que podria estar conclosa la setmana vinent.

«Les mostres són d'abans del 20 de desembre i, per això, sabem que estava circulant almenys des de llavors», ha indicat aquest especialista.

De la mateixa manera, ha indicat que no pot determinar si la transmissió de la nova variant a Espanya «ha estat molta, poca o regular. No tenim dades per a quantificar quant».

L'investigador de la Fundació Fisabio ha assenyalat que no sap des de quan està circulant per Espanya «perquè no hem analitzat suficient nombre de mostres».

«Treballem en seqüenciació amb una mostra petita de tots els casos que es detecten com a positius, i si la freqüència d'aquesta variant és baixa, el més normal és que no es detecti», ha explicat .

En aquest sentit, han advertit que encara no han acabat de fer l'anàlisi «i possiblement es detecten només alguns casos de la variant».

Respecte a la major transmissibilitat de la nova variant detectada al Regne Unit, ha assenyalat que el nombre de casos no depèn només del virus, «depèn de les persones, del seu comportament i conducta».

«Encara que es transmet més una variant, si no estigués aquesta s'estaria transmetent una altra. Tenim sempre aquest dubte», ha subratllat l'investigador, qui ha afegit que també s'ha vist «amb relativa claredat, encara que falten algunes anàlisis més definitòries al Regne Unit i, sobretot, en altres països, que sembla ser més transmissible».

Respecte a la seva virulència, ha indicat que les anàlisis «deixen clar que no hi ha una major virulència, patogenicitat o letalitat associada a aquesta variant que a les altres», qulecom que, assenyala, «ha de ser tranquil·litzador per a la població en general».

«Una altra cosa seria per a les autoritats de Salut Pública, que sí que han de preocupar-se si hi ha una vairant més transmissible», ha indicat.

Segons González Candelas, el virus SARS-CoV-2 té menor taxa de mutació que altres virus semblants, com el de la grip, però no deixa de ser molt variable, i ha indicat que de moment s'han vist més de 3.000 mutacions en les mostres analitzades a tot el món.

«Que muti no és gens nou, el nou és que algunes mutacions confereixin propietats que siguin diferents a les prèvies i en aquesta variant, pot ser la transmissibilitat», ha afirmat.

tracking