Diari Més

Societat

Sis de cada deu espanyols creu que s'haurien de prendre mesures més estrictes contra la covid

El 25,8 per cent considera que les restriccions aplicades eren i són adequades

Les infeccions en el món totalitzen 24,85 milions, amb 265.888 nous comunicats en les últimes 24 hores.

Els casos de coronavirus s'acosten a 25 milionsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 59,2 per cent dels espanyols considera que el Govern i les comunitats autònomes haurien d'haver pres mesures més estrictes davant els riscos de la pandèmia i gairebé la meitat dels ciutadans té dubtes que després de la vacuna, la vida torni a ser com la d'abans.

Sónduesde les conclusions de l'última enquesta del Centre de Recerques Sociològiques (CIS) sobre la covid-19, en la qual una majoria d'espanyols aposta per mesures de control més restrictives mentre que només un 2,1 per cent opina que no s'havien d'adoptar mesures que limitin les llibertats.

Segons el sondeig, un altre percentatge elevat del 25,8 per cent considera que les restriccions aplicades eren i són adequades, un 4,7 per cent reconeix que no té informació suficient.

Al marge de les restriccions, hi ha diversitat d'opinions sobre com serà el món després de la vacuna.

El 47,6 per cent considera que amb la vacunació es podrà fer tot el que es feia abans, peròsón més, gairebé un 52 per cent, els qui ho dubten o afirmen que de moment no, o que fins i tot creuen que mai res serà com abans.

Entre les persones que creuen que no podran tornar a la seva vida anterior, hi ha qui pensa que haurà de passar una bona temporada per tornar a la normalitat i per veure els efectes -29,9 per cent- mentre que un 21,9 per cent directament no confia en la vacuna per la rapidesa amb què s'ha fabricat i té dubtes de la seva eficàcia.

A la pregunta de qui caldria posar per davant si hi hagués escassetat de respiradors, vacunes o medicaments per a la covid, el 29,6 per cent pensa que a les persones joves, amb més vidaper davant, mentre que un 26,2 al més malalt i amb més risc de morir i un 9,6 al més ancià per ser més vulnerable.

Entre els espanyols que coneixen a algun familiar, amic o conegut que ha emmalaltit de coronavirus, un 21 per cent tenen un familiar que ha mort, un 18 per cent un amic, i un 36 per cent un conegut.

Pràcticament la totalitat dels enquestats -un 99,2 per cent- utilitza la mascareta habitualment com a mesura de protecció encara que només un 20 per cent gasta nou unitats o més al llarg de la setmana. La immensa majoria es canvia de mascareta una vegada al dia o fins i tot la reutilitza d'un dia per a un altre.

De fet, un 6,3 per cent dels espanyols admet que porta sempre la mateixa mascareta.

Això sí, nou de cada deu ciutadans -el 94,2 per cent- utilitza gelhidroalcohòlicper desinfectar-se les mans.

El 63,4 ho faen entraro sortir d'un restaurant o bar, el 42,6 sempre o gairebé sempre, el 37,6 cada vegada que toca un objecte i el 37,3 en arribar i sortir de casa.

A més el 95,1 per cent guarda la distància recomanada per les autoritats de seguretat entre les persones, el 95,8 es renta les mans amb freqüència i més del 50 per cent desinfecta els aliments abans de menjar-los.

Del percentatge d'espanyols queutilitzamés mesures de protecció, el 44 per cent desinfecta la casa i els seus objectes amb alcohol, lleixiu o ozó i el 22,2 desinfecta i neta les sabates o es descalça i els deixa fora abans d'entrar en el seu habitatge.

Durant la pandèmia molts espanyols han canviat els seus hàbits quotidians, per exemple, alguns han deixat d'arreglar-secada diai uns altres posen menys cura en això que abans, mentre que ha augmentat el temps que passen connectats a les xarxes socials.

Des que va començar la crisi sanitària, el 76 per cent ha mantingutels seus costumsi horaris de les seves cures personals, com vestir-se o arreglar-se, però gairebé el 24 els ha canviat.

D'aquests últims, més del 25 per cent no s'arregla cada dia mentre quel'1,6per cent no atén pràcticament res a aquestes cures.

Si abans de la pandèmia, vuit de cada deu sortia a menjar o sopar els festius amb familiars, ara ho fa només el 18,9 per cent i si abans gairebé el 90 per cent assistia a aniversaris i altres celebracions, ara no arriba al 20.

Aquesta falta de vida social té el seu reflex en el consum de televisió. D'una mitjana de 236,2 minuts diaris abans de la pandèmia, s'ha passat a 273 minuts cada dia.

tracking