Diari Més

Què se sap de la nova variant de coronavirus trobada a Sud-àfrica?

La 501.V2 és una nova variant més transmissible

Un metge manipulant unes mostres.

fàrmac, investigació, coronavirus, mostres, laboratori, medicamentEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sud-àfrica, el país d'Àfrica més colpejat pel coronavirus, es troba immers en una segona onada marcada per una nova variant més transmissible i trobada allí, anomenada 501.V2, i aquest dimecres va batre el seu rècord de morts diàries i de nous casos, amb 844 morts i 21.832 noves infeccions.

Encara que Sud-àfrica havia mantingut les infeccions sota control des d'agost, en els últims mesos les xifres de nous contagis diaris han anat creixent amb rapidesa, especialment a les províncies de Cap Occidental, Cap Oriental,KwaZuluNatal iGauteng, fins a superar el milió de positius el passat 27 de desembre.

És la nova variant més perillosa?

«En aquest moment, no hi ha evidència que la nova variant vagi associada a una major gravetat o pitjors resultats», va informar el passat dia 19 el Govern sud-africà en un comunicat.

El que sí que apunten certes investigacions és que té una major càrrega viral que la fa més transmissible, per la qual cosa seria més fàcil contreure el virus si s'està exposat a ell.

«Estem molt convençuts que probablement es tracta d'una variant més transmissible, amb símptomes similars o iguals, i no creiem que causi una malaltia més severa», va assegurar en declaracions a mitjans locals el professor Tuli d'Oliveira, director de la plataforma científica de la Universitat deKwaZulu-Natal que coordina l'anàlisi genètica del virusa escala nacional.

No obstant això, «el fet de comptar amb moltes més persones infectades podria augmentar fins al límit la pressió sobre el nostre sistema sanitari, la qual cosa es podria traduir en la mort de més persones. El problema és el nombre de persones», va advertirOliveira.

Tindrà efecte la vacuna?

Segons la informació que els científics disposen fins ara, res sembla indicar que aquesta nova variant sigui resistent a les vacunes desenvolupades per a combatre el SARS-CoV-2.

«No tenim indicis que hi hagi un impacte en les vacunes que s'estan administrant. Aquesta és la informació que tenim fins ara i les investigacions segueixen en curs», va assenyalar aquest dimecres la responsable tècnica contra la covid-19 de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Maria VanKerkhoveen la trobada setmanal d'experts d'aquesta agència de Nacions Unides amb internautes.

El director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, MikeRyan, va indicar que les novesvariacionsdel Regne Unit i Sud-àfrica «no signifiquen que el coronavirus es comporti de manera diferent» i va explicar que és habitual que, quan un virus muta, ho faci a una variant més contagiosa, no més mortal.

No obstant això, l'immunòleg de la Universitat d'Oxford John Bell, qui va participar en la creació de la vacuna desenvolupada per aquesta institució i AstraZeneca, va afirmar en declaracions a un mitjà britànic que existia «un gran signe d'interrogació» sobre l'efectivitat d'aquests preparats davant la nova variant sud-africana.

Com es va descobrir aquesta variant?

La nova variant va sortir a la llum després que un fort augment de casos a la província de Cap Oriental cridés l'atenció de la xarxa de laboratoris nacional que estudia la genètica del virus.

Després de prendre prop de 200 mostres en malalts de coronavirus en més de 50 centres de salut d'aquesta província, els científics sud-africans van trobar un resultat «molt inusual», en paraules d'Oliveira.

En lloc de trobar entre deu i vint variants diferents en percentatges petits -l'habitual fins llavors- van trobar una única variant dominant en un 90% de les infeccions.

No obstant això, és important destacar que es tracta d'una variant, va advertir en mitjans locals el professorIanSanne, membre del Comitè que aborda la covid-19 a Sud-àfrica, perquè en cas contrari la «preocupació seria molt major», ja queequivaldria a «començar de zero».

Què la diferencia d'unes altres?

La 501.V2 es diferencia d'altres variants localitzades amb anterioritat que diverses de les seves mutacions es localitzen en les anomenades proteïnes de pic, la part del virus que s'uneix als receptors de les cèl·lules quan entra en un organisme humà.

Aquestes proteïnes també són l'objectiu principal dels anticossos que es creen a través de les vacunes.

Aquesta és la segona variant coneguda que s'ha expandit àmpliament en el món amb mutacions en aquesta zona, després de la descoberta al Regne Unit i que, d'acord ambOliveira, posseeix «un origen diferent».

Ja abans d'aquesta nova variant, Sud-àfrica era la nació més colpejada pel coronavirus del continent africà i,en datade 6 de gener, suma gairebé 1.150.000 casos i 31.368 morts, si bé si es té en compte l'excés de mortalitat aquesta última xifrapodriaser molt més alta.

En tota Àfrica s'han registrat més de 2,9 milions de contagis, prop de 70.000 defuncions i uns 2,3 milions de curats, conforme a les últimes dades dels Centres per al Control i Prevenció de Malalties d'Àfrica (CDC Àfrica).

tracking