Diari Més

Política

El Congrés dels Estats Units ratifica Joe Biden com a president electe

L'assalt al Capitoli no ha impedir que s'acabés celebrant la votació

La vicepresidenta, Kamala Harris, i el president, Joe Biden.

Biden promet ser un president «que no busqui dividir, sinó unir»Reuters

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Estats Units haratificataquest dijous la victòria del president electe, el demòcrata JoeBiden, en les eleccions de novembre, després d'una llarga i extraordinària jornada ha inclòs un assalt al Capitoli perinterferir en el procés de confirmació dels resultats.

La sessió conjunta de totes dues cambres del Congrés ha confirmat queBideni la vicepresidenta electa,KamalaHarris, han superat la barrera dels 270 vots electorals que dóna les claus de la Casa Blanca, amb un total de 306, i per tant arribaran al poder el pròxim 20 de gener.

El vicepresident estatunidenc, MikePence, que presidia la sessió, ha declarat que aquesta ratificació havia de considerar-se «suficient» per acceptar l'elecció deBiden.

Penceha posat així fi a una sessió que va començar a primera hora de la tarda del dimecres i va quedar interrompuda pel violent assalt al Capitoli dels seguidors del president Donald Trump, un setge que va durar gairebé quatre hores i es va saldar amb quatre morts, 14 policies ferits i almenys 52 detinguts.

Unes dues hores després que les autoritats aconseguissin buidar el Capitoli i els seus voltants, totes dues cambres del Congrés van tornar a reunir-se per seguir amb el procés de ratificació del resultat de les eleccions, que ja va quedar confirmat al desembre per l'òrgan competent a EE.UU.,el Col·legi Electoral.

La nova sessió ha duratmés de set hores a causa del debat en totes dues cambres sobre dues objeccions al resultat de les eleccions a Pennsilvània i a Arizona, totes dues presentades pels aliats de Trump.

Com s'esperava, les dues cambres han votata favor de respectar el votat en els comicis en aquests dos estats, i la sessió conjunta ha continuatsegons el que es preveia.

Després de fracassar l'objecció sobre Pennsilvània,Pence ha continuatobrint els sobres per comptar el resultat relatiu a cada estat, per ordre alfabètic, i no hi ha hagutmés objeccions reeixides.

En començar la jornada s'esperava que almenys tretze senadors presentessin o recolzessin objeccions possiblement en quatre estats més: Geòrgia, Michigan, Nevada i Wisconsin.

No obstant això, l'assalt al Capitoli ha dissuadita alguns d'ells de continuar amb el seu pla, i cap senador ha donatsuport a les objeccions que van presentar en aquests estats diversos congressistes republicans.

Segons la llei estatunidenca, per desencadenar un debat i una votació en el Congrés sobre la possibilitat de rebutjar el resultat en un estat, és necessari comptar amb almenys un congressista i un senador que donin suport a la idea.

Mai va haver-hi cap perspectiva que les objeccions presentades en el Congrés prosperessin, ja que cadascuna d'elles ha de superar una votació en el ple i els demòcrates, el partit deBiden, són majoria en la Cambra de Representants.

No obstant això, el president sortint, Donald Trump, ha insistita pressionar als legisladors i al seu propi vicepresident, MikePence, perquè s'arroguessin uns poders que no els corresponen sota la Constitució i interferissin en una sessió que normalment és simplement un tràmit formal.

tracking