Diari Més

Salut

Descobreixen un gen per a tractar les alteracions en la diabetis

Aquest gen pot protegir dels efectes perjudicials d'una dieta rica en greixos i sucre

Els resultats d'aquesta recerca s'han publicat en la revista Nutrients.

Descobreixen un gen per a tractar les alteracions en la diabetisPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut de Recerca Sanitària (INCLIVA), de l'Hospital Clínic de València, ha realitzat un estudi d'una teràpia basada en un gen per al tractament d'alteracions lipídiques i diabetis, la recerca ha mostrat que lasobreexpressiód'aquest gen pot protegir dels efectes perjudicials d'una dieta rica en greixos i sucre.

La recerca, dirigida pel director de la Unitat de Genòmica i Diabetis d'INCLIVA,FelipeJavierChaves, al costat de la investigadora delCIBERde Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM),AnaBárbaraGarcía-García, ha tractat les alteracions del metabolisme lipídic i diabetis, a més d'estudiar lasobreexpressiódel gen SREBF2 i els efectes que té una dieta rica en greixos i sucres, amb la finalitat d'identificar una nova estratègia terapèutica.

Els resultats obtinguts han indicat que lasobreexpressiód'aquests gens en ratolins ha millorat paràmetres metabòlics que han permès disminuir pes, el colesterol total i la resistència a la insulina.

Segons els investigadors, aquesta sobreexposició protegeix enfront dels efectes d'una dieta rica en greixos i sucre, de caràcter perjudicial, per la qual cosa pot contribuir a identificar una nova estratègia terapèutica per tractar l'obesitat i les alteracions del colesterol i de la diabetis. La recerca ha tingut una durada de cinc anys.

Els resultats d'aquesta recerca s'han publicat en la revista Nutrients i el pressupost d'aquest treball científic ha estat 250.000 euros, segons fonts de l'INCLIVA.

Per a la realització de la recerca s'han creat ratolins transgènics, «introduint-los un vector que portava el gen SREBF2 i part de les regions reguladores», i han estat alimentats amb dues dietes diferents, una normal i una altra rica en greixos i sucre.

Els paràmetres analitzats durant el procés han estat el pes, el colesterol total, els triglicèrids, la glucosa i insulina, l'estudi de les cèl·lules productores d'insulina (cèl·lules beta pancreàtiques) i expressió de gens del metabolisme lipídicregulatper SREBP2.

A més, els canvis detectats no han estat a causa de les diferències en la quantitat d'aliment que ingereixen els dos tipus d'animals, segons els investigadors.

Els resultats han mostrat diferències entre els ratolins normals i els transgènics en nombrosos paràmetres metabòlics. Els resultats han reflectit que aquestes diferències són encara majors quan els ratolins segueixen una dieta alta en greixos i sucre.

En la recerca han col·laborat professionals delCIBERDEM, el Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Clínic de València i del Departament de Medicina de la Universitat de València; del Grup de Recerca en SíndromesLinfoproliferatiusd'INCLIVA, del Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Clínic i del Departament d'Anatomia Patològica de la Universitat de València, entre altres.

tracking