Diari Més

Societat

Aragonès demana al Govern de l'Estat dictar l'obligatorietat del teletreball

També demana que els ERTO s'estenguin més enllà de finals de gener

El vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès.

Aragonès demana al Govern de l'Estat dictar l'obligatorietat del teletreballEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, urgeix al Govern central a dictar l'obligatorietat del teletreball de manera immediata per a aquelles professions que puguin desenvolupar-se a distància i, en cas de no «atrevir-se» a fer aquest pas, a transferir-li les competències.

En una entrevista amb Efe, Aragonès considera que aquesta mesura hauria d'haver-se pres «fa setmanes» i apunta que si s'aconseguís elevar el percentatge de teletreball «des del 8 o 10% actual a un 30%», es podria reduir la mobilitat i evitar algunes de les restriccions d'activitatpresesper frenar la pandèmia.

Aquesta és una de les tres demandes principals que Aragonès avança que traslladarà al president del Govern, Pedro Sánchez, davant aquesta fase d'evolució de la pandèmia.

Aragonès, que a l'octubre va escriure una carta al president del Govern demanant mesures econòmiques contundents en suport de sectors especialment perjudicats per la pandèmia, reclama ara a l'Executiu central tres mesures bàsiques: l'obligatorietat del teletreball, que els ERTO s'estenguin més enllà de finals de gener i les seves prestacions s'abonin sense demores, i que hi hagi «ajudes directes» a empreses i altres col·lectius perjudicats.

I és que, després d'haver adoptat noves restriccions que estaran en vigor entre el 7 i el 17 de gener, el Govern va anunciar 36 milions en ajudes per als sectors afectats, i Aragonès demana al Govern de l'Estat que actuï en conseqüència i no faci «desistiment de funcions».

Segons el parer del vicepresident del Govern, l'Executiu de Pedro Sánchez no pot limitar-se a prendre mesures fiscals o tributàries per a sectors com l'hostaleria o la restauració, sinó que ha de concedir «ajudes directes», igual que altres països europeus.

«Hauríem d'anar a un model europeu, a ajudes equivalents al 70 o 80% de la facturació (d'un negoci). La principal línia que s'ha seguit en els últims mesos en la figura dels ERTO. El que s'ha aportat caldria complementar-ho fins a compensar aquestes caigudes de la facturació», argumenta Aragonès.

En aquesta línia, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia assegura que «Catalunya no és Alemanya, però si fos un Estat independenttindríemels recursos per a poder fer front a les pèrdues de facturació dels sectors afectats».

En aquesta línia, xifra en 831 milions les ajudes directes habilitades pel Govern el 2020 per a compensar els tancaments d'activitat forçats per la pandèmia, i reclama que «l'Estat també posi de la seva part» per a pal·liar els efectes d'aquesta crisi.

Pel que fa a la possibilitat de fer obligatori el teletreball en ocupacions on és possible treballar des de casa, recorda que, si bé a Catalunya es va pactar amb els agents socials potenciar-lo al màxim, «el que té la competència per a dictar aquesta obligatorietat és l'Estat».

«És una mesura que s'ha d'implementar ja (...). O ho fa el Govern de l'Estat o si no s'atreveix a fer-ho o no sap com fer-ho, que ens passi les competències i ho farem nosaltres, però és absolutament imprescindible, perquè si podem avançar en el teletreball ensestalviaremrestriccions en altres sectors», sentència.

tracking