Diari Més

L'EMA desaconsella ajornar la segona dosi de la vacuna de Pfizer més de 42 dies

Alemanya i Bèlgica estudien administrar la primera injecció a més gent al principi i postergar la segona més enllà dels 21 dies prescrits

Primer pla de la primera vacuna Pfizer que les infermeres preparaven per vacunar la primera ebrenca

L'Estat espanyol rebrà dimarts 369.525 dosis de la vacuna de PfizerACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Europea del Medicament (EMA)desaconsella retardar més de 42 dies la segona dosi de la vacuna dePfizer-BioNTechcontra lacovid-19, mentre països com Alemanya o Bèlgica estudien administrar la primera injecció a més gent al principi i postergar la segona més enllà dels 21 dies prescrits.

Aquesta agència, encarregada de l'avaluació tècnica de les vacunes a la Unió Europea (UE), assenyala que «els vacunats no poden estar completament protegits fins a 7 dies després de la seva segona dosi», tal com ha indicatPfizerdesprés dels seus assajos clínics, ha assenyalat a Efe la portaveu de l'EMASophieLabbe. No obstant això, l'EMAno prohibeix allargar fins als 42 dies l'administració de la segona dosi.

Si bé la informació del producte «no defineix explícitament el límit superior per al temps entre dosis, les recomanacions posològiques fan una referència explícita (...) on s'especifica, respectivament, que l'evidència d'eficàcia es basa en un estudi en el qual l'administració de 2 dosis es va realitzar amb 19 a 42 dies de diferència», va agregar.

«Qualsevol canvi» en aquesta manera d'ús «requeriria una variació de l'autorització de comercialització, així com més dades clíniques per recolzar aquest canvi; en cas contrari, es consideraria com a 'ús no indicat en l'etiqueta'», ha afegit la portaveu de l'EMA.

Davant l'escassetat inicial de vacunes mentre s'augmenta la capacitat de producció, i a costa de que es vagin autoritzant a la UE altres vacunes com la del laboratori estatunidenc Moderna o el prototip britànic d'AstraZenecai la Universitat d'Oxford, hi ha països que es plantegen modificar les seves estratègies de vacunació.

La Comissió Europea, que en última instància aprova la distribució de les vacunes a la UE si l'Agència Europea del Medicament considera que els prototips són eficaços i assegurances, havia evitat entrar en el debat clínic sobre les dosis i havia traslladat aquesta decisió mèdica a l'EMA.

Bèlgica va ser el primer Estat membre de la UE a assenyalar públicament que demanaria als seus experts que analitzin aquesta possibilitat, iniciativa a la qual també s'ha sumat Alemanya, que estudia postergar la segona dosi fins a aquest màxim teòric de 42 dies.

Immunitzar al major nombre de gent

Davant la major transmissibilitat de la variant britànica delcoronavirus, el viròleg belga PierreVanDamme, que forma part del grup de treball de Bèlgica sobre elcoronavirus, va plantejar fins i tot que s'administrés només la primera dosi per immunitzar al major número possible de gent, o deixar la segona per a sis mesos després, quan hi hagi producció suficient, si bé aquesta idea ha estat descartada.

També el Regne Unit, que ja no és Estat membre de la UE i no està subjecte a les decisions de l'EMAsinó de la regulació de la britànica Agència Reguladora de Productes Sanitaris i Metges (MHRA, en anglès), estudia concentrar la vacunació en les primeres dosis i postergar la segona injecció.

tracking