Diari Més

Es preveu l'aprovació de la vacuna de Moderna per demà dimecres

Seria la segona vacuna que rebria el suport dels científics europeus, després de la de Pfizer

L'autorització de la vacuna de Moderna per part de la FDA arriba just una setmana després de la de la farmacèutica Pfizer, les primeres dosis de la qual ja s'estan administrant

Els Estats Units autoritza la vacuna de Moderna, segona després de la de PfizerEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Europea del Medicament (EMA), que no va aconseguir ahir respondre a totes les seves preguntes sobre la vacuna delcovid-19 desenvolupada per Moderna, es prepara per a la seva reunió extraordinària aquest dimecres en la qual planeja concloure la seva avaluació sobre la seguretat, eficàcia i qualitat d'aquest fàrmac.

En cas d'una conclusió positiva, la vacuna de l'estatunidenca Moderna seria la segona contra la covid-19 que rebria el suport dels científics europeus, després de la de Pfizer, recolzada per la EMA i autoritzada per la Comissió Europea el 21 de desembre amb una llicència condicional per a la Unió Europea.

Encara que al principi no esperava anunciar les seves conclusions fins al 12 de gener, el Comitè d'experts en medicaments humans (CHMP) va avançar al 6 de gener la seva reunió extraordinària -mantenint la del 12 per si de cas- per a donar a conèixer la seva opinió sobre la vacuna de Moderna.

Però ahir, de manera sobtada, l'EMA va assegurar que podia avançar a la seva avaluació del fàrmac, encara que a última hora de la nit va reconèixer que els seus experts «no havien conclòs el debat» i continuaran dimecres intentant obtenir respostes a totes les seves preguntes sobre aquesta vacuna per «arribar a una conclusió de manera acurada».

El comitè està format per representants dels 27 països de la UE, que analitzen el paquet de dades posat a la seva disposició per la farmacèutica, i poden fer preguntes sobre la seguretat, el procés de producció o l'eficàcia de la vacuna, fins a determinar si és segur utilitzar-la.

Segons el representant neerlandès Ton deBoer, aquest dilluns, «encara no s'havien respost correctament tots els dubtes o aspectes importants» sobre el fàrmac i, encara que no va detallar quins obstacles s'interposen en el procés d'aprovació, va rebutjar que el retard tingués a veure amb problemes sobre l'eficàcia o seguretat de la vacuna, subratllant que «aquests retards no són estranys».

A més desostenircientíficament la informació disponible, l'EMA ha de definir els drets i obligacions que acompanyaran a la llicència que donaria la Comissió a la farmacèutica, la qual cosa inclou un compromís de continuar investigant el fàrmac un temps determinat i el seguiment de les campanyes de vacunació per a analitzar qualsevol efecte secundari no detectat abans.

Els avantatges de Moderna

La vacuna de Pfizer, que s'utilitza als països de la UE des de finals de desembre (a excepció de Països Baixos, que comença demà a vacunar), és bastant similar a la de Moderna, perquè ambdues utilitzen l'ARN missatger, que s'introdueix a les cèl·lules humanes perquè elmateixcos produeixi proteïnes virals que li serveixen per a generar els anticossos que necessita per a defensar-se.

A més, segons els assajos clínics i l'avaluat per les agències reguladores de medicaments, l'eficàcia contra el SARS-CoV-2 ronda el 95% en totes dues vacunes.

Un gran avantatge de Moderna és que només necessita emmagatzemar-se a 20 graus sota zero i, una vegada descongelada, es pot mantenir trenta dies a temperatura de frigorífic, enfront de la de Pfizer, que ha de guardar-se a 70 graus sota zero i només sobreviu cinc dies descongelada.

Això podria fer que la vacuna de Moderna sigui més fàcil de transportar i emmagatzemar durant les campanyes de vacunació en residències d'ancians i consultoris generals, on és més complicat mantenir-les a una temperatura tan baixa.

Brussel·les ha reservat un total de 160 milions de dosis de la vacuna de Moderna, de la qual es necessiten dues injeccions per persona amb un mes de diferència entre la primera i la segona (21dies de diferència en el cas de Pfizer), i la farmacèutica va prometre ahir produir en 2021 almenys 600 milions de dosis, 100 milions més del que preveia.

tracking