Diari Més

Un epidemiòleg assegura que estem entrant de ple a la tercera onada per relaxar les mesures

Creu que hi haurà un major nombre de contagis perquè es parteix d'una incidència major que la de l'estiu i per la variant britànica  

L'epidemiòleg i exdirectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Daniel López Acuña.

Un epidemiòleg assegura que estem entrant de ple a la tercera onada per relaxar les mesuresEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'epidemiòleg iexdirectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Daniel LópezAcuñaha dit aquest dilluns que estem «entrant de ple en una tercera onada» de la pandèmia a causa de la «relaxació» de les mesures de protecció davant lacovid-19durant el període nadalenc.

Aquest expert ha advertit a més, en una entrevista a Onda Vasca, que en aquesta tercera onada hi haurà un major nombre de contagis perquè es parteix d'una incidència major que la de l'estiu, quan es donaven entorn de 25 casos per 100.000 habitants, i a això se suma la variant del virus detectada al Regne Unit, no més letal però sí més contagiosa.

La conseqüència, segons ha assenyalat, és que es multiplicarà per deu la capacitat de transmissió del virus i amb això es produirà una «pressió assistencial preocupant».

Opina que han comès «alguns errors» per prevenir la situació actual al no haver-se decretat «mesures més dràstiques», com un confinament domiciliari «curt» durant el mes de novembre.

Ha insistit en la importància de vacunar-se i ha recalcat que la reticència a fer-ho és «producte de la confusió i la ignorància».

Li sembla «terrible» que aquestes reticències es puguin donar en centres de majors, on creu que hauria de ser obligatori per poder residir en ells atès que s'està davant «un reg col·lectiu».

La seva aposta és «vacunar intensivament al major ritme que es pugui». Caldria fer-ho com si fos «una operació militar, sense parar, tots els dies», perquè al final d'estiu es pugui parlar d'una immunitat de grup, ha afegit.

«No crec que haguem de pensar que tindrem un estiu lliure de proteccions i mascareta, cal seguir amb la guàrdia en alt. El segur és que tindrem una pròxima tardor-hivern i un Nadal més normalitzat», ha indicat.

S'ha mostrat partidari, així mateix, que s'expedeixin «carnets d'immunitat» quan s'hagi tingut l'oportunitat de vacunar de forma generalitzada com un instrument eficaç per erradicar el virus, tal com es va fer anteriorment amb altres malalties com la verola per poder viatjar.

«No és una amenaça per a la llibertat, està en el reglament sanitari internacional, el que ocorre és que se'ns ha oblidat», ha afirmat.

tracking