Diari Més

Consum

La crisi per la pandèmia pot provocar la pitjor campanya de rebaixes de la història

Sis de cada deu espanyols assegura que en aquestes rebaixes comprarà menys que en les d'altres anys

Una dona passeja per davant un aparador.

La crisi per la pandèmia pot provocar la pitjor campanya de rebaixes de la històriaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restriccions i l'aturada econòmica originada per la pandèmia de coronavirus poden fer que les de gener de 2021 siguin les pitjors rebaixes de la història, superant fins i tot la campanya de 2013, quan les vendes es van reduir un 25%, segons dades de la Confederació Espanyola del Comerç (CEC).

Des que es van implantar els períodes de rebaixes, als anys 60 del segle passat, no s'havia vist una caiguda de les vendes de tal magnitud com la viscuda al gener de 2013, destaca CEC; el 2009, un any després de l'inici de la crisi financera, les vendes van començar a caure, i van tocar fons el 2013.

Encara que és previsible que la situació millori a mesura que avanci la campanya de vacunació, l'alleujament no arribarà a temps de salvar les rebaixes que comencen el dijous, en un context econòmic incert i la tercera taxa d'atur més alta de l'OCDE, del 16,2%.

Encara no hi ha dades de vendes de desembre, però les de novembre mostren que per primera vegada en els últims cinc anys el Black Friday no va ajudar al fet que les vendes del comerç al detall milloressin; els petits comerços van anotar una caiguda del 5,8% en comparació amb el mateix mes de 2019, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La dada de novembre és el pitjor des del mes de maig per als petits comerços, ja que el sector va retrocedir un 20,1%, i és 3,5 punts percentuals més baix que la dada del mes d'octubre.

Així mateix, l'afluència de visitants als centres comercials espanyols va baixar un 40% al novembre respecte al mateix mes de 2019, segons l'índex mensual de ShopperTrak (Sensormatic).

Menys pressupost

Amb tot això, les previsions són dolentes o molt dolentes, i un estudi de Securitas Direct revela que sis de cada deu espanyols assegura que en aquestes rebaixes comprarà menys que en les d'altres anys.

Només un terç dels enquestats mantindrà el seu pressupost respecte a altres anys (34,92%), i només el 2,98%, en major mesura les persones de 30 a 39 anys, diu que comprarà més a les rebaixes de gener de 2021.

De mitjana, els consumidors dedicaran 50 euros menys que en altres rebaixes anteriors, en concret 230,56 euros.

El pressupost mitjà que dedicaran els consumidors espanyols a les rebaixes de gener, assenyala iahorro, baixa respecte al de gener de 2020 i passa dels 96,34 a 93,13 euros, un 3,33% menys.

Caiguda del consum

Aquesta caiguda del consum té el seu reflex en les contractacions, i el portal InfoJobs ha registrat una caiguda global de vacants publicades amb l'etiqueta de Nadal del 70% enfront de 2019.

Malgrat que la campanya de contractació per a Nadal i les rebaixes de gener encara no ha finalitzat, tot sembla indicar que no milloraran els nivells de contractació.

Un estudi d'Adecco divulgat aquest dilluns calcula que la campanya de rebaixes de gener provocarà la signatura de més de 167.000 contractes a tot el país, però portarà aparellada una caiguda interanual d'entre un 5% i un 10%.

Menys botigues físiques

Des de la Confederació Espanyola del Comerç (CEC) s'insisteix en la necessitat de tornar a una política ordenada de rebaixes, per a recuperar l'impacte i la finalitat d'aquest període i poder donar sortida als excedents, enfront de l'actual tendència de descomptes ininterromputs.

Però l'especialista en estratègia i transformació empresarial Marco Táboas va una mica més enllà i assegura que el sector del petit comerç tal com el coneixem està cridat a desaparèixer.

Amb l'arribada del coronavirus, indica Táboas, molts sectors de productes de consum, com el tèxtil, han fet front al desafiament del tancament de botigues i ràpid creixement de vendes online.

Els comerços «es quedaran en pocs punts de la ciutat, com 'showrooms', on et proves les peces» que posteriorment s'envien a domicili; això portarà a la presumible desaparició de «tot aquest ambient de compres dels dissabtes a la tarda en època nadalenca o de rebaixes, perquè comprarem bàsicament online».

Si bé algunes grans marques mantindran locals oberts per una raó de prestigi, les grans cadenes com Inditex o H&M deixaran de tenir «milers d'establiments», afegeix l'expert, i se centraran en la transformació digital per ampliar i millorar els seus models de venda per internet.

tracking