Diari Més

Cooperativisme

Avantva, l'obrador cosmètic compartit

El projecte cooperatiu Avantva per a l’autoocupació femenina ha engegat una campanya de micromecenatge

Marta

Avantva, l'obrador cosmètic compartitCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avantva és un projecte d’obrador cosmètic compartit, nascut sota el paraigua d’una cooperativa de serveis sense ànim de lucre. «Actualment són escasses les iniciatives d’obrador compartit on es pugui elaborar productes cosmètics per les altes exigències que es demanen per part de les autoritats sanitàries. Això fa que a les artesanes cosmètiques se’ls dificulti molt poder emprendre de forma regularitzada i de forma individual, també pels alts costos derivats. Amb Avantva, esperem poder acompanyar a vint dones artesanes amb el seu propi projecte per fer-ho possible», explica Esther Girabet, impulsora de la cooperativa. Per tal de tirar endavant el projecte, Avantva ha posat en marxa una campanya de micromecenatge que els ha de servir per adequar una antiga masia del segle XVIII situada al poble del Poal, al Pla d’Urgell. El projecte contempla un obrador artesà compartit amb punt de venda de proximitat i un espai cultural i social, dinamitzador i transformador. Tot plegat, detallen a Avantva, es faria d’acord amb els principis de la bioconstrucció, utilitzant materials ecològics i respectuosos. Aquest és el principal motiu que fa encarir el pressupost, ja que en tot moment utilitzarien materials sostenibles i sense tòxics, en coherència amb el seu projecte i el seu compromís ambiental.

Els avantatges dels obradors compartits, expliquen des de la cooperativa, són que permeten aconseguir un preu accessible a la cosmètica ecològica, que la producció artesanal amb lots petits és més viable i s’aconsegueix sense perdre l’essència de l’ofici, que el fet de compartir matèries primeres més fresques permet oferir productes de major qualitat, la reducció de l’empremta ecològica per a l’abastiment de materials, i la possibilitat d’elaborar els productes amb cura i en condicions idònies.

Les persones que vulguin col·laborar amb el projecte poden fer les seves aportacions a través del portal Goteo. Els imports van des dels 10 euros fins als lots especials per a artesanes i empreses, que poden arribar fins als 3.000 euros. Entre les recompenses, a més de productes de les artesanes d’Avantva, hi ha la possibiliat d’accedir a les seves instal·lacions de laboratori durant un dia sencer com a acompanyant d’una de les artesanes, o participar en activitats que Avantva organitzarà durant el primer any.

La voluntat dels impulsors de la cooperativa és tenir l’obrador a punt a finals de la primavera del 2021.

Entre les artesanes que ja s’han sumat al projecte hi ha Marta Agüera, La Silvestrina, que des del seu mas al Milà (Alt Camp) treballa amb les plantes aromàtiques i remeieres, així com en l’elaboració de preparats naturals i artesans per promoure la salut i el benestar, a més de fer formació a través de tallers per a adults i infants amb l’objectiu de promoure el coneixement dels recursos naturals.

El futur Espai Avantva al poble del Poal, al Pla d'Urgell.

Avantva, l'obrador cosmètic compartit

tracking