Diari Més

Sanitat deixa en mans de les comunitats permetre a les farmàcies fer antígens

Indica que només haurien de fer-se en casos de cribratges selectius i mai a demanda dels ciutadans

Test d'antígens.

Les infermeres de Tarragona rebutgen que les farmàcies puguin fer tests d'antígensEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat ha respost a la petició que li va fer la Comunitat de Madrid per a fer test ràpids d'antígens a les farmàcies que autoritzar-ho és competència de les comunitats, però li recorda que només haurien de fer-se en casos de cribratges selectius i mai a demanda dels ciutadans.

Així consta en la missiva que ha remès aquest mateix dijous Salvador Illa al conseller madrileny, Enrique Ruiz Escudero, i a la qual ha tingut accés Efe, en la qual el ministre li exposa les principals conclusions a les quals ha arribat el seu departament sobre el pla que li va presentar aquesta comunitat per a fer antígens a la seva xarxa d'oficines de farmàcia.

Segons recorda, la sensibilitat i especificitat d'aquesta mena de proves «només són esperables» si se segueixen les instruccions d'ús establertes pel fabricant, que contemplen la seva realització a persones simptomàtiques, contactes estrets de casos confirmats asimptomàtics i persones sense símptomes en zones d'alta transmissió i risc epidemiològic.

D'aquesta manera, la proposta madrilenya d'utilitzar les farmàcies «seleccionant exclusivament a la població en funció de criteris» establerts per la seva Direcció General de Salut Pública «podria ser considerada, en aquest sentit, com una mesura extraordinària, sempre que aquesta participació de les oficines formi part d'una actuació de cribratge poblacional selectiu en el context d'un programa de Salut Pública de la Comunitat».

En aquest sentit, Illa reconeix «el treball realitzat per la CAM en el desenvolupament de procediments i protocols» per a practicar aquest tipus de proves a les farmàcies.

Però apunta que, d'acord amb aquesta estratègia, els estudis de cribratge només haurien de considerar-se en situacions d'alta transmissió en una àrea determinada o en la població diana d'aquest, i que només s'utilitzarien antígens «si els recursos de PCR estiguessin limitats».

Amb el que altres supòsits com la «participació a demanda per a qualsevol ciutadà» que li va plantejar Madrid «no estarien recollits» en l'última actualització de l'Estratègia de Detecció Precoç, Vigilància i Control de la Covid-19, del passat 18 de desembre.

No obstant això, «en la mesura en què la competència en relació amb l'organització de les oficines de farmàcia correspon a les comunitats autònomes (...), l'autorització per a la realització de proves diagnòstiques d'infecció activa de SARS-Cov-2 a les oficines de farmàcia recauria en les comunitats autònomes», precisa la carta que finalitza agraint el treball que està fent la regió en la resposta contra la pandèmia.

tracking