Diari Més

Els pacients poden patir danys en els vasos sanguinis del cervell com a resposta a la covid

Els cervells dels pacients que contreuen la covid-19 «poden ser susceptibles de danys als vasos sanguinis microvasculars»

Una infermera a la UCI atenent un pacient covid-19.

covid uci coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de com afecta la covid-19 al cervell va detectar danys i inflamació en els vasos sanguinis, que podrien ser conseqüència de la resposta inflamatòria del cos davant el virus, perquè en els teixits analitzats no es van trobar rastres d'infecció.

Investigadors dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units van analitzar teixit cerebral de 19 morts per la malaltia, en els quals hi havia «sistemàticament, marques» causades per l'aprimament i fuites en els vasos sanguinis.

No obstant això, no van veure «signes deSARS-Cov-2en les mostres de teixit, la qual cosa suggereix que el mal no va ser causat per un atac viral directe al cervell», segons els resultats que publicaNewEnglandJournalofMedicine.

Els cervells dels pacients que contreuen la covid-19 «poden ser susceptibles de danys als vasos sanguinis microvasculars» i els resultats «suggereixen que poden ser causats per la resposta inflamatòria del cos al virus», segons l'autor principal de l'estudi,AvindraNath, delsNIH.

L'expert espera que aquests resultats «ajudin als metges a entendre tot l'espectre de problemes que poden patir els pacients per a poder proposar millors tractaments».

Encara que la covid-19 és principalment una malaltia respiratòria, els pacients sovint experimenten problemes neurològics com maldecaps, deliri, disfunció cognitiva, marejos, fatiga o pèrdua del sentit de l'olfacte i, a vegades, poden patir ictus cerebrals i altres neuropatologies.

L'equip va examinar en profunditat mostres de teixit cerebral de 19 pacients morts de març a juny, amb una edat d'entre cinc i73anys i que van morir des de poques horesfinsdos mesos després de manifestar símptomes; molts tenien un o més factors de risc, com diabetis, obesitat i malalties cardiovasculars.

Mostres dels bulbs olfactoris i el tronc cerebral, que es consideren les regions cerebralsméssusceptibles de veure's afectades per la malaltia, van ser examinades amb ressonàncies magnètiques de molt alta sensibilitat.

Les exploracions van revelar que en totes dues regions «abundaven» taques brillants (hiperintensitats), que sovint indiquen inflamació, i altres fosques (hipointensitats) que representen hemorràgies.

En anàlisi amb microscopi van veure que els punts brillants contenien vasos sanguinis més prims del normal que, a vegades, filtraven proteïnes de la sang al cervell, la qual cosa «semblava desencadenar una reacció immunològica».

Les taques estaven envoltades de cèl·lules T de la sang i de lesmateixescèl·lules immunes del cervell, agrega l'informe.

En contrast, les taques fosques contenien vasos sanguinis coagulats i amb fugides, però senseresposta immunitària.

L'investigador principal va destacar la sorpresa de l'equip perquè esperaven veure mal causat per la falta d'oxigen i, no obstant això, van trobar «àrees multifocals de mal que, normalment, s'associen amb vessaments cerebrals i malaltiesneuroinflamatòries», va dirNath.

Els investigadors no van veure signes d'infecció en les mostres de teixit cerebral, encara que van utilitzar diversos mètodes per a detectar el material genètic o les proteïnes del SARS-CoV-2.

«Fins ara, els nostres resultats suggereixen que el mal que vam veure pot no haver estat causat pel virus del SARS-CoV-2 que infecta directament el cervell», va agregar

En el futur, l'equip planeja estudiar com la covid-19 danya els vasos sanguinis del cervell i si això produeix alguns dels símptomes a curt i llarg termini que es veuen en els pacients.

tracking