Diari Més

Quines són les diferències entre les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca?

Totes elles serveixen per fer front a la pandèmia, però presenten diferències significatives

Arribada a Catalunya de la vacuna contra la Covid-10

Arribada a Catalunya de la vacuna contra la Covid-10Salut

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya preveu rebre milions de dosis de diferents vacunes contra la covid-19, la de Pfizer i BioNTech, la de Moderna i la de la Universitat d'Oxford i AstraZeneca. Totes elles serveixen per fer front a la pandèmia, però presenten diferències significatives.

L'eficàcia

Les vacunes de Pfizer i Moderna han anunciat una eficàcia del 95%. La d'AstraZeneca té una eficàcia mitjana d'entre el 62% i el 90%, tot i que el seu primer executiu va declarar al mitjàTheSundayTimesque han trobat la fórmula per arribar a una eficàcia del 100% a l'hora de prevenir la malaltia de forma greu.

Per tal de fer-nos una idea, l'eficàcia de les vacunes contra la grip comuna, és d'entre un 40 i un 50%, motiu pel qual els percentatges que s'anuncien de les vacunes contra la covid-19, es consideren molt alts.

Què significa aquest percentatge d'eficàcia?

Una eficàcia del 90% indica que els casos greus de coronavirus es redueixen en un percentatge altíssim. El que no està tan clar és si s'evita el contagi.

En aquest cas, ens podríem contagiar i contagiar als altres, sense desenvolupar símptomes greus. Aquest punt és en el que AstraZeneca està treballant, indicant que la seva vacuna podria frenar també la transmissió del virus per part dels malalts asimptomàtics.

Es pot reduir aquesta eficàcia?

Els resultats de 170 casos en el projecte de Pfizer, 95 en el de Moderna i 131 en el d'AstraZeneca indiquen que sí. Per aquest motiu les tres farmacèutiques estan augmentant el nombre de voluntaris en els seus assajos clínics per recollir més dades.

La vacuna protegeix als més vulnerables?

Les tres farmacèutiques confirmen que si, és a dir, les persones de grups vulnerables que rebin la vacuna, redueixen significativament les possibilitats de patir la covid-19 en els casos més greus.

Són segures les vacunes?

Els tres laboratoris indiquen que les seves vacunes són segures i que cap persona vacunada ha hagut de ser hospitalitzada. Tot i això, encara falta que es publiquin algunes dades pel que fa a la seguretat dels fàrmacs.

Els efectes secundares de la vacuna Pfizersónla fatiga i una mica de febre. Moderna indica que ens pot fer mal la zona on s'ha produït la injecció, malestar i mal de cap.

Quant de temps dura la protecció?

És un dels grans dubtes, i és un dubte que encara no es pot resoldre. Un estudi recent indica que les defenses naturals del cos seguien vigents vuit mesos després del contagi, en persones que havien superat la covid-19.

Quantes dosis calen?

En les tres vacunes s'ha de subministrar dues dosis, entre tres i quatre setmanes diferència entre la primera i la segona dosi.

Com es conserven les vacunes?

En aquest punt les diferències són rellevants. La de Pfizer necessita conservar-se i distribuir-se a una temperatura de 70 graus sota zero i no aguanta més de cinc dies a la nevera. Moderna assegura que el seu fàrmac es pot conservar a -20 °C durant sis mesos, i a -4 °C durant un mes. La vacuna d'AstraZeneca planteja menys reptes logístics, ja que es conserva durant sis mesos a temperatures d'entre 2 i 8 graus.

Quina farmacèutica pot produir més vacunes?

AstraZeneca assegura que té capacitat per fabricar 3.000 milions de dosi el 2021, de fet, ja les està produint a l'InstitutSerumdel'Índia, el major fabricant de vacunes del món.

Pfizer ha anunciat que abans que acabi l'any produirà 50 milions de dosi, i 1.300 milions el 2021. En canvi Moderna en produirà 50 milions aquest 2020 i 1.000 el pròxim any.

Cal tenir en compte que aquestes dosis s'han de dividir entre dos, per tant, a finals de 2021 s'haurà vacunat a un terç de la població mundial.

Quin és el seu preu?

Això depèn dels països, però pel que el preu que posaran els laboratoris, la diferència de preus és important. La de Moderna serà la més cara amb un preu de 15 euros la dosi, Pfizer tindrà un preu de 12 euros i AstraZeneca ha decidit renunciar al marge de benefici i ha fixat el preu en el cost de producció: 1,78 euros per dosis.

Totes les vacunes utilitzen la mateixa tecnologia?

No. La de Pfizer i Moderna és una vacuna ARN. Injecten ARN sintètic a les cèl·lules per tal que elles mateixes fabriquin els antígens que activen les defenses de l'organisme. Si es confirma el seu èxit, esdevindrà en una revolució en el món de la medicina.

AstraZeneca opta per inocular adenovirus debilitat amb material genètic del SARS-CoV-2 perquè activi les defenses naturals del cos.

tracking