Diari Més

La xinesa Sinopharm anuncia que una de les seves vacunes té una eficàcia del 79%

Els assajos clínics s'han portat a terme a l'Argentina i al Perú

Sinopharm

La xinesa Sinopharm anuncia que una de les seves vacunes té una eficàcia del 79%Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La farmacèutica estatal xinesaSinopharm ha assegurat avui que una de les seves vacunes té una efectivitat de gairebé el 80 per cent contra elcoronaviruscausant de lacovid, elSARS-CoV-2i que ha demanat a les autoritats mèdiques del gegant asiàtic que donin el seu vistiplau per comercialitzar-la.

Segons l'Institut de Productes Biològics de Pequín, subsidiària deSinopharmamb la que desenvolupa aquest sèrum, les dades provisionals de la fase 3 d'assajos clínics llancen una eficàcia del 79,34%.

Es tracta de la primera vegada en que una companyia del gegant asiàtic anuncia oficialment l'eficàcia d'una de les vacunes que es desenvolupen al país, encara que les autoritats d'Unió dels Emirats Àrabs (EAU), un dels països que van participar en les proves, havien indicat a principis de mes que aquest producte comptava amb una eficàcia del 86%.

A la seva pàgina web, l'Institut de Productes Biològics de Pequín ha afirmat avui que els resultats de la fase 3 de proves mostren que els seus nivells de seguretat són «bons», i que totes els participants van desenvolupar alts nivells d'anticossos després de rebre les dues dosis.

El comunicat no detalla per què l'eficàcia anunciada és inferior a l'avançada perEAU, quants dels participants en les proves sí que van contreure lacovido si s'han detallat efectes secundaris.

Referent a això cal recordar que les autoritats sanitàries xineses han reiterat en els últims mesos que no s'han detectat efectes adversos greus durant els assajos amb les diferents candidates a vacuna desenvolupades al país.

El document sí que afirma, en línia amb les proves ja realitzades aEAU, que la taxa deseroconversiónd'anticossos neutralitzadors és del 99,5%.

Usada en casos excepcionals

Les dades extretes dels assajos, afirma l'Institut de Productes Biològics de Pequín, estan en línia amb els estàndards tècnics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Aquesta possible vacuna contra lacovidés una de les dues que desenvolupaSinopharmal costat de la produïda amb l'Institut de Productes Biològics deWuhan, ciutat central xinesa on es va detectar el primer brot a nivell mundial de la pandèmia.

Aquests dos sèrums -així com altres desenvolupats per altres companyies del gegant asiàtic- han estat emprats a la Xina des de juliol en casos excepcionals, centrats en la protecció de personal sanitari, d'empleats de programes de prevenció de lacovid, treballadors portuaris i transportistes o persones que han de traslladar-se a països on el risc de contagi és encara alt.

Fa poc més d'un mes, el president deSinopharm, LiuJingzhen, havia afirmat que gairebé un milió de persones a la Xina havien rebut ja una d'aquestes vacunes «d'emergència» i que només un petit número havia presentat efectes adversos lleus.

Encara que encara no s'ha fet oficial, Liu va avançar a l'agost que el preu combinat de les dues dosis de les seves vacunes no superaria els 1.000 iuans (153 dòlars, 125 euros), una marca significativament superior a les de possibles sèrums occidentals com els dePfizer-BioNTech, Moderna,AstraZeneca-Oxfordo Johnson & Johnson.

Provada a l'Argentina i el Perú

Pel fet que la Xina manté pràcticament sota control l'epidèmia, els desenvolupadors de vacunes del país han hagut de dur a terme els seus programes d'assajos clínics a l'estranger.

En el cas deSinopharm, aquestes proves s'han portat també a cap en països llatinoamericans, en concret, a l'Argentina i al Perú.

En registrar la deSinopharmi l'Institut de Productes Biològics de Pequín,EAUes va convertir en el primer a donar el vistiplau a una vacuna xinesa, fins i tot abans que la mateixa Xina, que encara no ha autoritzat oficialment la comercialització de cap dels sèrums desenvolupats al país encara que els mitjans estatals van afirmar que ho faria abans que finalitzés 2020.

No obstant això, quan només queden poc més de 30 hores per a l'arribada del nou any 2021 a la Xina, les autoritats encara no han donat llum verda a cap de les candidates.

Actualment, quatre vacunes desenvolupades a la Xina han aconseguit la fase 3 de proves clíniques: dos deSinopharmi una deSinovaces basen en versions inactivades de l'agent infecciós, mentre que la impulsada per CanSino Biologicsempra un vector d'adenovirusper produir anticossos específics contra elSARS-CoV-2.

A elles cal sumar la vacuna dePfizeriBioNTech, el soci exclusiu de la qual a la Xina,FosunPharma, també va prendre part en els assajos i va anunciar recentment que importaria almenys 100 milions de dosis al llarg de 2021, també depenent del vistiplau de Pequín.

tracking