Diari Més

Sevilla suspèn la Setmana Santa per segon any consecutiu

Aquest fet no passava des de 1933, quan cap confraria va sortir en processó per l'enfrontament polític i social en els anys de la Segona República

Natzarens de La Macarena l'any 2019.

Sevilla suspèn la Setmana Santa per segon any consecutiuEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sevilla no celebrarà en 2021 la Setmana Santa amb les processons als carrers per segon any consecutiu a causa de la pandèmia decoronavirus, la qual cosa no passava des de 1933, quan cap confraria va sortir en processó per l'enrarit ambient que va provocar l'enfrontament polític i social en els anys de la Segona República.

L'arquebisbe de Sevilla, Juan José Asenjo, ha publicat aquest dimarts un decret en el que explica que pren aquesta decisió perquè, «lamentablement, la persistència d'alts nivells d'incidència de la malaltia, juntament amb les previsions anunciades per la distribució i aplicació de les vacunes», desaconsellen la concentració de grans grups de persones així com la seva lliure circulació.

Per tot això «queden suspesos tots els actes i celebracions organitzats per parròquies, germanors i confraries, associacions de fidels o altres grups eclesials que (...) tinguin caràcter extern i en general tots aquells en els que es faci ús de la via pública», segons el decret.

«En el seu lloc, i particularment pel que fa a les processons i estacions de penitència, es recomana seguir els subsidis litúrgics que oferiran les delegacions diocesanes de Litúrgia i Germanors i Confraries», ha apuntat.

L'arquebisbe, després d'encomanar la intercessió de la patrona de Sevilla, la Virgen de los Reyes, precisa que la celebració de la Setmana Santa «no queda suprimida» i exhorta a tots els grups eclesials i fidels a «viure amb fons i intensitat» les celebracions litúrgiques.

En els primers anys 30, les confraries suportaven un ambient hostil al carrer (en 1932 només va sortir en processó la germanortrianerade La Estrella) però la decisió última de no sortir el 1933 va ser adoptada per les pròpies germanors a manera de planti per l'anticlericalisme del Govern i el que també es respirava al carrer.

Segons ha explicat a Efe l'escriptor i periodista Francisco Robles -autor de «Tontos decapirote»i «Frikisdecapirote»-, l'Ajuntament republicà no va actuar en cap moment contra la Setmana Santa sinó que la suspensió va ser a càrrec exclusivament de les germanors, igual que va succeir el 1932, si bé posteriorment, durant el franquisme, es va tergiversar aquesta realitat per aprofitar-la políticament.

tracking