Diari Més

Societat

La inèdita taxa d'estalvi del 22,5% durant el confinament, la 'dada de l'any' per a Funcas

Abans de la crisi de la pandèmia, el màxim d'estalvi de les llars a Espanya s'havia situat en el 12,1% indica la Fundació de les Caixes d'Estalvis

Supone una ayuda media de más de 430 euros al mes por hogar

família, nenPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) ha elegit com 'la dada de l'any' 2020 la inèdita taxa d'estalvi del 22,5% de les llars a Espanya durant el segon trimestre (entre abril i juny), en ple confinament per la pandèmia de coronavirus. Abans de l'actual crisi, el màxim d'estalvi s'havia situat en el 12,1% -en el segon trimestre del 2009- i el valor mitjà des del 1999 fins al 2019 havia estat del 8,2%. «L'estalvi del segon trimestre del 2020 va ser, fonamentalment, un estalvi forçós, resultat de la impossibilitat material de consumir per culpa del confinament i el tancament de nombroses activitats econòmiques. No fruit d'una decisió deliberada dels ciutadans de contenir la seva despesa», ha valorat l'economista Maria Jesús Fernández.
«Moltes persones van patir una reducció dràstica dels seus ingressos i van perdre tota capacitat d'estalvi, però la gran majoria de gent va mantenir el seu lloc de feina i els ingressos, i això explica l'increment sense precedents de l'estalvi familiar», ha continuat Fernández. L'altra cara de la moneda d'aquest fenomen va ser la caiguda de l'activitat econòmica, d'una magnitud també insòlita: el PIB es va desplomar en el mateix període un 17,8%. «És per això que la xifra escollida, la taxa d'estalvi del segon trimestre, resumeix com cap altra l'extraordinària i dramàtica situació viscuda durant aquest període», ha reblat l'economista de Funcas.

Tot i que en els trimestres posteriors la taxa d'estalvi ha tornat a disminuir, Fernández considera que durant força temps es mantindrà més elevada que abans de la pandèmia. «Ara, igual que va succeir en la crisi del 2009, ens trobarem amb un altre tipus d'estalvi: l'estalvi per precaució o de la por», ha afirmat l'economista de Funcas. «Aquest tipus d'estalvi és el generat voluntàriament davant la incertesa i la destrucció de llocs de treball derivat de la prolongació de la crisi. I també de la restricció voluntària de les sortides i les relacions socials per por a contagiar-se de la covid-19», ha conclòs Fernández.

En anteriors edicions, Funcas havia elegit com a 'dada de l'any', el rècord d'arribada de turistes (2017), l'augment d'afiliats amb contracte indefinit (2018) i la caiguda de la taxa de morositat (2019).

tracking