Diari Més

Un innovador sistema quantifica la càrrega viral del SARS-CoV-2 en l'aire

Ha estat ideat per investigadors de l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) de la UPV

Personal sanitari amb una prova de detecció de la covid-19.

El Camp de Tarragona suma cinc noves morts per coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou sistema basat en un biosensor màssic d'alta sensibilitat monitoritza en continu senyals per a la detecció directa de SARS-CoV-2 en aerosols atmosfèrics, el que permetria avaluar la qualitat de l'aire i quantificar la càrrega viral en espais interiors com habitatges, restaurants, aules, cinemes o transports.

Ideat per investigadors de l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) de la Universitat Politècnica de València (UPV), el dispositiu es troba en fase de prototip, ha informat el centre universitari en un comunicat.

Els estudis preliminars s'han realitzat utilitzant partícules similars a virus (VLP) no infectives desenvolupades per Luis Martínez Gil, María Jesús García Murria i Ismael Mingarro, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València (UV).

El director de l'IDM a la UPV Àngel Maquiera ha explicat que «aquesta via de propagació està cobrant major pes de manera que les estratègies de control preventiu de tenir en compte la transmissió de virus per aerosol per a la mitigació eficaç de la SARS-CoV-2» .

«El sistema que hem desenvolupat es tracta d'un biosensor màssic que utilitza anticossos específics capaços de detectar el virus SARS-CoV-2 en aire», ha destacat.

L'investigador predoctoral a l'IDM August Juste ha ressaltat que el biosensor «s'ha avaluat a escala de laboratori; detecta VLPs en aire en un ambient simulat carregat de virus, proporcionant un senyal que es relaciona amb la càrrega vírica present en l'ambient».

«D'aquesta manera, al detectar càrrega viral a nivells que poden ser perjudicials per a la salut emetria un senyal d'alarma. Es tracta, per tant, d'un biosensor capaç de detectar SARS-CoV-2 a llindars de concentració crítica», ha afegit.

Per Sergi Morais, investigador també de l'IDM de la UPV és un desenvolupament «molt prometedor, ja que pot servir com a sistema d'alarma i control per prevenir de la infecció de la covid-19, sense necessitat de realitzar PCRs, analitzant la qualitat de l'aire en espais concorreguts o perillosos».

«Això permetrà la presa de mesures sanitàries de prevenció i d'alerta de la transmissió de la covid-19», ha ressaltat.

La metodologia i prototip desenvolupat per l'equip de l'IDM es troba actualment en la fase d'avaluació a nivell hospitalari, en un estudi que s'està duent a terme en col·laboració amb el servei de Medicina Preventiva i Qualitat Assistencial de l'Hospital General Universitari de Castelló, dirigit per Mario Carballido.

«Els resultats de l'estudi permetran formular propostes de gestió per reduir les possibilitats de contagi en espais interiors sanitaris», ha afirmat Carballido.

A més, ha afegit, «haurà d'ajudar a establir nous elements de gestió en la seguretat dels centres d'atenció secundària que ajudin a protegir la salut dels pacients i el personal sanitari i, així, disminueixin els riscos de transmissió en la població general» .

Ha sostingut igualment que «amb l'arribada de l'hivern i el tancament de terrasses, es fa necessari garantir que els espais tancats siguin llocs segurs».

El biosensor de l'IDM-UPV efectua mesures directes i destaca a més per la seva facilitat d'ús, baix cost i versatilitat. «Actualment, no hi ha comercialitzada una tecnologia competitiva com la que hem desenvolupat a nivell de prototip i podria esdevenir un virusometre en un futur pròxim», segons el professor de la UV David Giménez-Romero.

El desenvolupament d'aquest prototip ha estat finançat per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat, en el marc de la crida que el passat mes de març va llançar als agents de el Sistema d'Innovació de la Comunitat Valenciana per desenvolupar solucions innovadores en la lluita contra el coronavirus.

tracking