Diari Més

Política

Els 27 avalen per unanimitat l'acord del Brexit entre la UE i el Regne Unit

La presidència de torn alemanya indica que els ambaixadors han donat «llum verda» a l'aplicació provisional del pacte

Style explica que les universitats britàniques buscaran la manera de seguir amb la mateixa relació amb les europees amb normalitat.

La URV espera mantenir les beques de mobilitat al Regne Unit tot i el BrexitACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 27 estats de la Unió Europea han donat «llum verda» per unanimitat a l'acord pactat la vigília de Nadal amb el Regne Unit sobre la relació comercial arran del Brexit, segons ha informat el portaveu de la presidència alemanya de torn de la UE, Sebastian Fischer. «Els ambaixadors han aprovat unànimement l'aplicació provisional de l'Acord UE-Regne Unit de Comerç i Cooperació a partir de l'1 de gener del 2021», ha afirmat Fischer en una piulada a Twitter. Es preveu que la Cambra dels Comuns britànica aprovi el pacte dimecres, i quedarà pendent, també, el vistiplau definitiu de l'Eurocambra, que no arribarà abans de finals d'any. És precisament per això que l'1 de gener l'acord s'aplicarà de forma «provisional».

En un comunicat, la conferència de presidents del Parlament Europeu ha indicat que accepta l'aplicació provisional de l'acord del Brexit «tenint en compte les circumstàncies úniques i específiques» de la situació actual i per «mitigar els perjudicis per als ciutadans i els negocis i prevenir el caos d'un escenari de no-acord».

«Aquesta decisió d'aplicació provisional no és un precedent ni reobre els compromisos establerts entre les institucions de la Unió Europea. Tampoc hauria de servir com a base per a futur processos de consentiment», ha advertit l'Eurocambra.

Així mateix, la conferència de presidents ha acceptat examinar una proposta de la presidència de torn de la UE per allargar fins al març el temps d'aplicació provisional de l'acord, de manera que la ratificació es pogués fer, si fos necessari, en el ple del mes de març.

Ara, els comitès d'Afers Exteriors i de Comerç Internacional del Parlament Europeu avaluaran l'acord signat entre Brussel·les i Londres abans que el plenari li doni el vistiplau definitiu.

tracking