Diari Més

Sanitat acorda un confinament perimetral per Nadal i reunions d'un màxim de 10 persones

Es permetrà la mobilitat entre comunitats autònomes només per reunions entre familiars

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa.

Illa admet que la situació de Madrid és «preocupant» però diu que ara «no procedeix» l'Estat d'AlarmaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat ha proposat a les comunitats limitar la mobilitat durant Nit de Nadal i la nit de cap d'any fins a la1.30, el tancament perimetral en tot el període nadalenc, excepte per a desplaçaments de familiars i persones properes, i sopars i menjars de no més de 10 persones, sense diferenciar nens i adults.

Així consta en el document, al qual ha tingut accés Efe, en el qual Sanitat aconsella als estudiants que tornin que limitin les seves interaccions deu dies abans de tornar i extremar les precaucions quan estiguin a casa, així com la celebració de cavalcades estàtiques icampanadesvirtuals o retransmissions d'esdeveniments per televisió o altres opcions telemàtiques.

«En aquesta temporada nadalenca, hem de considerar modificacions en els plans de celebracions per a reduir la propagació de la covid-19 i mantenir a les amistats, famílies i comunitats sanes i segures», argumenta la proposta que s'ha portat aquesta tarda al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, les principals recomanacions són:

  • Limitació d'entrada i sortida entre Comunitats Autònomes: del 23 de desembre al 6 de gener, comunitats i ciutats autònomes faran efectiva la limitació d'entrada i sortida excepte per aquells desplaçaments que ja estaven justificats durant l'estat d'alarma, així com aquells «que siguin lloc de residència habitual de familiars o afins del desplaçat, complint-se en tot moment els límits a la permanència de grups de persones que siguin eficaces» en cada autonomia.

No obstant això, les comunitats podran decidir si apliquen aquesta excepció només en dies determinats a la vista de l'evolució de la situació epidemiològica.

D'aquesta recomanació queden exemptes Canàries i Balears a causa de les característiques pròpies de la insularitat, per la qual cosa disposaran l'aplicació de les mesures que resultin oportunes.

  • Trobades amb familiars i gent propera: els dinars i sopars nadalencs dels dies 24, 25 i 31 de desembre i de l'1 de gener queden condicionats al fet que no se superi la xifra de deu persones, tret que es tracti de convivents; l'aconsellable en tot cas és que aquestes trobades es facin entre membres que pertanyin al mateix grup de convivència.

  • Limitació de la mobilitat nocturna: durant Nit de Nadal i la nit de cap d'any l'hora de començament d'aquesta restricció començarà «a les 1.30 hores, únicament per a permetre el retorn al domicili. En cap cas s'utilitzarà aquesta ampliació horària per a desplaçar-se a diferents trobades socials».

  • Esdeveniments nadalencs: no es permetrà la celebració d'esdeveniments presencials amb elevada afluència de públic, tret que es garanteixi el compliment del que s'estableix en el document de'Recomanacions per a esdeveniments i activitats multitudinàries en el context de nova normalitat per la covid-19 a Espanya».

    En un document anterior de la setmana passada es recomanava no celebrar cavalcades, però ara suggereix fer-les estàtiques en llocs on es pugui controlar l'accés, a més decampanadesvirtuals o retransmissions d'esdeveniments nadalencs per televisió.

  • Centres residencials sociosanitaris: quan els residents realitzin una sortida més prolongada amb motiu de les celebracions nadalenques, han de quedar restringides a un únic domicili i mantenint una bombolla de convivència estable; al seu reingrés es planteja la realització d'una prova de diagnòstic d'infecció activa i en els dies posteriors s'extremaran les mesures de vigilància i prevenció.

  • Tornada a casa d'estudiants: se'ls insta a limitar les interaccions socials i extremar les mesures de prevenció els10dies anteriors.Un copa casa, han de limitar els contactes, respectar la seva bombolla de convivència i interactuar sobretot a l'aire lliure.

  • Restauració i hostaleria: els establiments seguiran les normes d'aforament i prevenció, així com la resta de restriccions vigents en cada comunitat. A l'interior es garantirà una adequada ventilació natural o mecànica.

    També es demana reforçar el missatge de fer ús de la mascareta quan no s'estigui menjant ni bevent i evitar menjar del mateix plat.

  • Comerç: proposa organitzar les compres amb antelació per evitar les grans aglomeracions en carrers i centres comercials, que hauran de respectar l'aforament previst.

  • Via pública: afavorir un major ús de l'espai públic a l'aire lliure per a la ciutadania i la realització d'esdeveniments culturals, activitats per a la infància o per a l'hostaleria i comerç.

  • Esdeveniments esportius: no es podran celebrar; en el seu lloc, es recomanen modalitats de participació virtual. Aquesta vegada no es parla de la carrera de Sant Silvestre, que la setmana passada permetia fer sempre que es respectés el toc de queda nocturn, sense públic i utilitzant estratègies per a disminuir el contacte entre els corredors.

  • Celebracions religioses: en espais tancats seguiran les normes d'aforament establertes en cada comunitat.

    Tot i això, Sanitat aconsella evitar els cants i substituir-los per músicagravada, i també les mostres físiques de devoció o tradició (petons, contacte sobre imatges, escultures, etc.), en favor d'unes altres que no comportin risc sanitari.

    La celebració d'esdeveniments religiosos, com ara la missa del gall, no serà obstacle per al compliment de la regulació relativa a la limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn. Es recomana oferir com a alternativa serveis telemàtics o per televisió.

  • Transport: suggereix augmentar la freqüència d'horaris del transport públic per evitar les aglomeracions, garantint una adequada ventilació i el compliment de les mesures de prevenció que inclouen no menjar i fer un ús correcte de la mascareta.

    Sempre que sigui possible, els desplaçaments hauran de ser en transport a l'aire lliure.

  • Coordinació: es recomana establir una coordinació efectiva amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i les Federacions Regionals de Municipis per informar de la situació epidemiològica i per acordar mesures que possibilitin gaudir d'unes celebracions nadalenques diferents per part de la ciutadania amb activitats a l'aire lliure.

  • Reforçar els missatges sobre totes les mesures de prevenció incloses les relacionades amb la ventilació i les activitats a l'aire lliure: les6M(màscara, mans, metres, maximitzar ventilació i activitats a l'aire lliure, minimitzar nombre de contactes i 'Em quedo a casa si tinc símptomes').

    I és que la majoria dels brots es produeixen en l'àmbit social, sobretot en trobades de familiars i amics no convivents i principalment en llocs tancats, «en molts casos mal ventilats, on es parla a un volum alt i no es fa bon ús de la mascareta o esrealitzinactivitats on és incompatible el seu ús continu com menjar o beure», argumenta el departament que dirigeix Salvador Illa.

  • Els moviments massius de persones entre unitats territorials amb diferent incidència acumulada generen, a més, «un risc elevat» de difusió geogràfica de la transmissió del coronavirus, per la qual cosa resulta convenient limitar aquests desplaçaments.

    tracking