Diari Més

Sanitat

Marea Blanca fa una crida als ciutadans a defensar la salut i vol fer una gran manifestació

La coordinadora estatal reclama als polítics més inversió, transparència i una sanitat «cent per cent pública»

Membres de Marea Blanca, Rebel·lió Atenció Primària i FoCAP davant el Departament de Salut en una imatge d'arxiu.

Marea Blanca rebutja els pressupostos i que el Govern fixi la compensació dels serveis amb la privadaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La coordinadora estatal de Marees Blanques ha fet una crida aquest dimecres als ciutadans a defensar una sanitat «cent per cent pública» després que la crisi de la covid-19 hagi posat en evidència «les debilitats del sistema». Un dels portaveus, Toni Barbarà, ha anunciat una gran mobilització en els propers mesos a Catalunya si les condicions de la pandèmia ho permeten: «La farem grossa i, si és possible, el gener millor que el febrer». Barbarà ha recordat que el 14 de febrer hi ha previstes eleccions: «Recomanarem tenir cura amb qui ens privatitza la sanitat a l'hora d'agafar la papereta». Les Marees Blanques reclamen als polítics més inversió en sanitat i més transparència per saber on es destinen els diners.
En un dictamen dirigit als governs espanyol i de les comunitats autonòmiques, la coordinadora de Marees Blanques veu «molt preocupant»l'evolució de la pandèmia del coronavirus a l'Estat, amb dades «demolidores».

Carmen Esbrí, de Marea Blanca Madrid i una de les portaveus de la coordinadora, ha lamentat que sembla que la segona onada estigui passant «alegrement» i que les persones que han mort per la covid-19 no siguin «ningú», amb referència a la manera d'assumir les dades de contagis i defuncions i com se n'expliquen els increments i baixades.

En el document, presentat aquest dimecres en roda de premsa, la coordinadora estatal de Marees Blanques demana mesures de reconstrucció del sistema sanitari amb el doble objectiu d'abordar els problemes d'abans de la pandèmia i els de després i denuncia «la insuficiència de rastrejadors» i la «falta de personal sanitari» sobretot a l'atenció primària, però també als hospitals i residències. També alerten que les polítiques de salut pública i l'atenció a la salut mental es troben en un «vergonyant oblit».

La Marea Blanca atribueix aquest deteriorament del sistema pública de salut a les «polítiques neoliberals i les agressives retallades en la inversió» i detalla que la despesa pública per capita en sanitat a l'Estat es troba en el dissetè lloc dels 27 països de la Unió Europea.

Les marees denuncien també la «falta de transparència» en les inversions en sanitat i per això demanen incrementar els sistemes de control a través d'auditories públiques perquè els ciutadans coneguin on es destinen els recursos.

En aquest sentit, han alertat que els governs estan pagant «grans empreses especuladores» per serveis del sistema sanitari mentre es genera «una democràcia de baix nivell» per als ciutadans. Entre diversos exemples, han destacat el contracte de Ferrovial per gestionar el 061 a Catalunya o recursos sanitaris que es troben tancats en plena pandèmia, com les UCI de l'hospital Infanta Sofia de Madrid.

També reclamen als polítics que escoltin les veus de la ciutadania, com a «autèntica titular del sistema», i reivindiquen el paper de les marees i la coordinadora estatal com a «exemples paradigmàtics a l'hora de codecidir». La coordinadora demana una entrevista amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i adverteix que no comptar amb els ciutadans és un «tremend error».

«Ens tornarem a fer sentir», ha advertit Toni Barbarà, sobre properes manifestacions i després de la mobilització a Madrid de diumenge passat. «Encara no hem fet la gran crida a Catalunya. No es donen les condicions necessàries per a la mobilització presencial, tot i les moltes ganes i ràbia que tenim. El primer és la supervivència i no ens podem permetre perdre cap persona en aquesta lluita. Però la farem i la farem grossa»,ha afirmat.

«Guanyarem aquesta batalla. Les marees reuneixen la ciutadania, vestida en bata blanca, bata verda, en pijama o de carrer. És una categoria superior, que no exclou ningú. Tornarem a reivindicar un autèntic sistema públic de salut i celebrarem que per fi l'estem construint», ha expressat.

tracking