Diari Més

La Interpol alerta de possibles estafes relacionades amb les vacunes de la covid

«Les organitzacions criminals planegen infiltrar-se o trastocar les cadenes de subministrament» indica el secretari general, Jürgen Stock

Actualment, 40.000 voluntaris participen en la fase tres.

La vacuna russa Sputnik V té una eficàcia de més del 95% i costarà menys de 10 dòlarsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Interpol ha llançat aquest dimecres un missatge d'alerta als seus 194 països membres perquè es preparin de la possible activitat delictiva entorn de les vacunes de la covid, que poden ser aprofitades pel crim organitzat.

En una Alerta Taronja, l'agència policial internacional assenyala el risc que hi hagi falsificacions, robatoris i publicitat il·legal de les vacunes contra el coronavirus, que està previst que comencin a distribuir-se en les pròximes setmanes, i contra la grip.

Un risc que posa en relació amb el «comportament criminal oportunista i depredador» que ja s'ha detectat entorn de la pandèmia.

Per això insisteix que serà fonamental la identificació de pàgines web que venen productes falsificats, així com la coordinació entre els organismes sanitaris i els encarregats que es compleixi la llei.

El secretari general, Jürgen Stock, posa l'accent que mentre els governs es preparen per a llançar les vacunes, «les organitzacions criminals planegen infiltrar-se o trastocar les cadenes de subministrament».

Al costat de les vacunes, Interpol considera que els test del coronavirus també seran l'objectiu d'una producció i distribució paral·lela de productes no autoritzats i falsificats conforme es restableixin els viatges internacionals.

El seu missatge d'avís va dirigit també al públic perquè tingui una especial cura en connectar-se en línia a la cerca de medicaments i d'equipament mèdic.

A aquest respecte, es refereix a una anàlisi de la seva Unitat de Delictes Cibernètics en el qual es va constatar que de 3.000 llocs web de farmàcies sospitoses de vendre productes il·lícits, uns 1.700 utilitzaven dispositius de frau per internet, en particular programes de pirateig i de 'phising'.

La seva recomanació és estar alerta, mostrar-se escèptic davant les ofertes que semblen «massa bones per a ser veritat» i consultar amb les autoritats nacionals sanitàries i amb els consells de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

tracking