Diari Més

Salut

Identifiquen canvis cerebrals 20 anys abans de la diagnosi de l'Alzheimer

Es detecten en subjectes sans que són portadors d'alteracions genètiques que causen la malaltia a una edat precoç

En totes les fases de la malaltia és aconsellable la lectura en veu alta.

Els experts aconsellen fomentar l'hàbit de la lectura entre les persones amb AlzheimerPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d'investigadors ha identificat canvis cerebrals 20 anys abans de la diagnosi de l'Alzheimer. Aquestes modificacions s'han detectat en subjectes sans que són portadors d'alteracions genètiques que causen la malaltia a una edat precoç, encara sense símptomes clínics. L'estudi ha aplicat una nova tècnica de ressonància magnètica desenvolupada a l'Hospital de Sant Pau que permet mesurar el moviment de l'aigua en el cervell. Els investigadors han estudiat les trajectòries de més de 300 persones en les quals, a causa d'una mutació coneguda en el seu genoma, es podia estimar en quin moment de la seva vida desenvoluparien els primers símptomes de l'Alzheimer.
En aquest estudi han participat investigadors de Sant Pau, de l'Hospital Clínic-Idibaps i d'un consorci mundial sobre Alzheimer. S'ha publicat a la revista 'Alzheimer's & Dementia: The journal of the Alzheimer's Association'.

Un dels símptomes clínics més freqüents en els pacients diagnosticats de malaltia d'Alzheimer és la pèrdua de memòria, produïda per alteracions en el cervell que tenen lloc durant anys abans d'un diagnòstic clínic i que, fins fa poc, han estat difícils de detectar. Amb la nova tècnica de ressonància magnètica es poden estudiar els canvis subtils al cervell.

tracking