Diari Més

Vacunació covid

Espanya vacunarà de la covid en tres fases: residències, sanitaris i dependents, al gener

El Consell de Ministres ha aprovat el pla de vacunació contra el coronavirus  

Una infermera posa una vacuna.

Espanya vacunarà de la covid en tres fases: residències, sanitaris i dependents, al generEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'estratègia de vacunació enfront de la covid-19 estableix 18 grups poblacionals als quals s'anirà administrant les dosis de les vacunes que es vagin autoritzant, sent els prioritaris els residents i treballadors de centres sanitaris i sociosanitaris, uns 2,5 milions de persones.

A aquest grup li seguirà la resta de personal sanitari i grans dependents, segons ha anunciat aquest dimarts el ministre de Sanitat, SalvadorIlla, qui ha explicat que els grups s'han delimitat en funció de quatre nivells de risc: morbiditat greu i mortalitat, grau d'exposició a la malaltia, impacte socioeconòmic i el ritme de transmissió.

El pla delimita tres etapes de priorització en funció de la disponibilitat de les injeccions: una primera «amb un subministrament molt limitat» de dosi que va de gener a març; una segona, de març a junyi que aniria a parar en primer lloc al personal sociosanitari, les persones majors i amb discapacitat i, després, a la resta de sanitaris i grans dependents.

La segona es prolongarà de març a juny i en ella s'incrementarà «de manera progressiva» la vacunació; en la tercera i última s'immunitzarà a la totalitat dels 18 grups poblacionals contemplats, queIllano ha especificat. «Es donaran a conèixer oportunament», ha assenyalat.

L'ordre de prioritat, ha prosseguit, s'ha decidit sobre la base de «criteris científics, ètics i legals» dins d'un marc en el qual prevalen principis com el d'igualtat, necessitat, equitat, protecció a la discapacitat i benefici social.

Totes la vacunes que s'acabin administrant a Espanya «disposaran dels mateixos nivells de seguretat que els que es tinguin habitualment al nostre país». «Serà igual de segura que les que s'administren en el calendari vacunal» i, com aquestes 14, serà gratuïta i serà finançada pel Sistema Nacional de Salut.

Illaha recordat que la Comissió Europea acaba de tancar un acord de compra anticipada amb Moderna, que s'uneix així als culminats ambSanofi,Janssen,Astrazeneca,PfizeriBioNTech; encara que Europa també està negociant ambNovavaxiCurevac.

Tres d'elles -Moderna,AstrazenecaiPfizer-estan en procés de revisió per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA); en total, Espanya aspira a aconseguir amb aquests contractes 140 milions de dosis, que servirien per immunitzar a uns 80 milions de ciutadans.

Sobre els terminis de temps que calcula el Govern perquè es porti a terme la primera injecció, el ministre ha assenyalat que «no hi haurà dilació» entre l'aprovació de l'EMAi la que hagi de fer a Espanya l'AEMPS.

Respecte a la logística,Illaha insistit que el nostre país compta amb un «sistema robust» de vacunació i, malgrat les dificultats que «a priori» poden presentar vacunes com la dePfizer, que requereix ser conservada a -80 graus, ha garantit que «aquests temes ja estan resolts o en via de resolució».

A més de fixar un ordre de prioritat, l'estratègia aprovada avui contempla la posada en marxa d'un registre de vacunació específic per a la covid-19 i es prepara una estratègia de comunicació destinada al personal sanitari i a la població en general.

«Estem davant un dels reptes més importants com a país, amb una vacuna que proporcionarà immunitat i salvarà vides», ha conclòs.

tracking