Diari Més

Política

ERC anuncia un preacord amb el govern espanyol per aprovar els pressupostos generals de l'Estat

A canvi de l'aixecament del control financer al Govern i el pagament del deute en beques, entre altres

Pla mitjà del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

ERC anuncia un preacord amb el govern espanyol per aprovar els pressupostos generals de l'EstatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha anunciat aquest dimarts un preacord entre ERC i el govern espanyol per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2021. No ha aclarit si es traduirà en un 'sí' o una abstenció d'ERC. De moment, segons Rufián, el preacord es basa en quatre punts: una moratòria de les quotes dels autònoms fins el març del 2021; la creació d'un comitè «bilateral» per a una «reforma fiscal justa» amb un grup de treball específic per a la reforma de l'impost de les grans fortunes «per acabar amb el dumping fiscal a Madrid»; la liquidació del deute de l'Estat amb la Generalitat en beques des del 2005, i l'aixecament del control financer de l'Estat a la Generalitat imposat pel govern de Rajoy.
Segons Rufián, l'objectiu dels republicans ha estat aconseguir «el màxim d'eines per a la Generalitat de Catalunya».

El portaveu d'ERC ha afirmat que el preacord està pendent de la ratificació per part dels òrgans interns d'ERC i «en les pròximes hores ampliarem i concretarem molt més».

El preacord estableix una ampliació de la moratòria del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social per a autònoms fins al març del 2021, un trimestre més, amb el compromís d'anar-ho ampliant en funció de les circumstàncies. Rufián ha recordat que el 99% de les empreses a Catalunya són Pimes i autònoms.

També la creació d'un comitè bilateral per a una reforma fiscal «total, justa i progressiva», i la creació d'un grup de treball específic per a la reforma de l'impost a les grans fortunes «per acabar amb el dumping fiscal a Madrid». «És a dir, acabar amb el paradís fiscal de facto que la dreta s'ha muntat a Madrid i que suposa un perjudici per a la classe treballadora».

El tercer punt del preacord és la liquidació del deute existent de l'Estat amb la Generalitat des del 2005 en beques. «Un deute que es liquida i que suposa més recursos per combatre la desigualtat a l'accés a l'educació pública i de qualitat», ha afirmat el portaveu d'ERC.

El quart punt, que per a Rufián és «el més important», és «posar fi al control financer per part de l'Estat a la Generalitat de Catalunya», és a dir acabar «amb el 155 financer aplicat per Montoro i Rajoy des del 2015».

«Avui amb aquest preacord acaba la tutela i l'abús austericida dels ministeris d'Hisenda a l'economia catalana», ha dit, fet que dotarà «d'eines socials per al futur govern de la Generalitat sorgit de les urnes el pròxim 14 de febrer».

Pel que fa a l'esmena contra els desnonaments pactada amb Podem i Bildu, Rufián ha afirmat que aquest «ha estat un punt importantíssim en aquesta negociació» i «l'important és que surti la mesura», però no ha concretat si ERC la retirarà per fer possible la mesura.

El suport d'ERC als pressupostos de l'Estat se suma a que el PNB ha anunciat també aquest dimarts, aquest en forma de 'sí', i també al previsible vot afirmatiu de Bildu, que sotmetrà la proposta a les seves bases aquest dijous.

tracking