Diari Més

Economia

La segona onada deteriora les previsions econòmiques a Europa

La presidenta del BCE avisa que «la recuperació està perdent impuls» i preveu que el PIB torni a caure l'últim trimestre

Pla general de la presidenta del BCE, Christine Lagarde, compareixent a través d'una pantalla.

La segona onada deteriora les previsions econòmiques a EuropaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha alertat aquest dijous d'un «clar deteriorament de les previsions econòmiques en el curt termini» a l'eurozona per la segona onada de contagis de covid-19. Després de la reunió del Consell de Govern de la institució monetària, Lagarde ha assegurat que «la recuperació està perdent impuls més ràpid del previst». Després d'un repunt econòmic el tercer trimestre de l'any, Lagarde ha dit que l'augment dels casos de covid-19 suposa «vent en contra» per a la recuperació i ha previst una «suavització significativa» de l'activitat econòmica el quart trimestre de l'any.
«Els riscs estan clarament inclinats a la baixa», ha subratllat la presidenta del BCE, que ha apuntat que espera un novembre «molt negatiu» tenint en compte les mesures restrictives que estan impulsant els governs europeus per frenar l'expansió del virus.

Segons ha apuntat, el BCE preveu que la inflació es mantingui en nivells negatius fins a principis del 2021 i que la demanda privada es mantingui baixa per la «precaució» dels consumidors en el marc de la pandèmia, especialment pel que fa al turisme i els viatges.

En aquest sentit, Lagarde ha apuntat que el sector més perjudicat per les noves restriccions per contenir el virus serà el dels serveis. A més, la presidenta de la institució monetària ha assenyalat que la «incertesa» econòmica està afectant la inversió.

Pel que fa a la revisió dels instruments actuals a la qual ha apuntat el Consell de Govern en la reunió, Lagarde ha precisat que no només es «recalibrarà» el programa de compra d'actius contra la pandèmia un cop es coneguin els efectes econòmics de la segona onada, sinó que la reavaluació serà de «tots els instruments en totes les dimensions».

Amb la recuperació econòmica en «risc», Lagarde ha demanat als governs de la zona euro que mantinguin el suport a l'economia i ha avisat que els fons europeus per superar la crisi tenen un «paper clau». «És important que estigui operacional sense retards», ha reclamat davant l'estancament de les negociacions entre estats i l'Eurocambra, que ha de donar el vistiplau al pla.

tracking