Diari Més

Haver patit un ictus augmenta tres vegades el risc de morir per covid-19

És la segona causa de mort en la població espanyola i la primera de discapacitat adquirida

Imatge de la UCI de l'Hospital San Pedro de Logronyo.

Com han de ser les visites de familiars a pacients covid a les UCI?Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Haver patit un ictus augmenta tres vegades el risc de morir per coronavirus, a més, els pacients infectats tenen aquest tipus d'accidents cerebrovasculars més greus.

Són dades que ofereix la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) el Dia Mundialde l'Ictus, una patologia que patirà un de cada quatre majors de25anys al món al llarg de la seva vida i és la segona causa de mort en la població espanyola i la primera de discapacitat adquirida.

En concret, a Espanya, al voltant de 110.000 persones pateixen un ictus cada any, dels quals moriran almenys un 15%, mentre que entre els supervivents, al voltant d'un 30% es quedarà en situació «de dependència funcional».

La SENrecorda que ictus és «qualsevol episodi en el qual s'interromp el reg sanguini que arriba al cervell» i la causa més freqüent «acostuma a ser un coàgul en algundels vasosque li subministren sang».

Elspacients covidsegons aquesta societat mèdica tenen ictus més greus que les persones que no pateixen la infecció i el risc de mort o dependència en aquelles persones amb ictus i amb el virus és fins a quatre vegades superior.

Però a més, haver patit un ictus augmenta tres vegades el risc de morir per coronavirus, segonsla SEN, que indica que al març, es va activar el Codi Ictus un 28% menys que en el mateix període de l'any anterior.

Aquesta reducció en alguns hospitals no ha estat tan significativa però en uns altres ha disminuït en més del 50%.

Aquest codi va ser dissenyat per tal d'identificar, notificar i traslladar al més aviat possible als pacients als serveis d'urgències.

L'ictus no afecta només a personesgrans, ja queel 27% dels quals s'han atès als hospitals espanyols correspon a persones de menys de65anys i un 8% a pacients amb menys de50anys.

A més, de l'edat, altres factors de risc són el consum de tabac, d'alcohol, la inactivitat física, la dieta poc saludable, l'estrès, la hipertensió, la fibril·lació auricular, el colesterol, la diabetis o l'obesitat, entre altres, que si estracten de manera adequada ajudariaa reduir entre un 80% i un 90% el nombre de nous casos.

tracking