Diari Més

Brussel·les impulsa una exempció de l'IVA fins al 2022 a la venda de vacunes i tests de la covid-19

La CE reclama «accelerar» l'ús dels tests ràpids a la UE per frenar el ràpid augment de contagis

Una sanitària porta un test d'antígens.

Sanitat compra 5 milions de tests d'antígens de reserva per fer front a la covidEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Brussel·les ha aprovat una directiva per aplicar una exempció de l'IVA fins al 2022 a la venda de vacunes i tests. Segons la Comissió Europea, actualment els governs europeus poden reduir l'IVA a les vacunes però no suprimir-lo totalment, i no poden reduir aquest impost als tests. Amb aquesta proposta presentada aquest dimecres i que ara ha de ser ratificada pels estats, la CE pretén facilitar l'accés a aquest material mèdic per lluitar contra la pandèmia. En paral·lel, la CE ha reclamat «accelerar» l'ús dels tests ràpids a la Unió Europea per frenar el ràpid augment de contagis. A més, la CE ha instat als estats a reforçar el rastreig de casos amb aplicacions mòbils i a desenvolupar estratègies de vacunació, entre d'altres.
A banda de l'exempció de l'IVA a les vacunes i els tests de covid-19, la CE ha decidit aquest dimecres ampliar fins a finals d'abril la suspensió temporal dels aranzels i l'IVA per a la importació de material mèdic i de protecció essencial per combatre la covid-19.

Tests ràpids

L'executiu europeu aposta per ampliar l'ús dels tests ràpids en la segona onada de la pandèmia. La Comissió Europea va anunciar la setmana passada la compra d'entre 15 i 22 milions de tests ràpids per distribuir entre els estats. A part d'aquesta adquisició, la CE ha anunciat aquest dimecres que farà una altra compra comuna de tests ràpids amb tots els estats.

Pel que fa a l'estratègia de rastreig, la CE recomana als estats fer tests massius en una població determinada si detecta un brot localitzat de covid-19.

Coordinació per facilitar els viatges

La CE té previst impulsar al novembre un projecte «pilot» per crear un formulari de passatgers comú a la Unió Europea que faciliti el rastreig de contagis entre els viatgers. Ara mateix, la majoria d'estats europeus tenen formularis d'aquest tipus, però no s'intercanvien les dades.

Brussel·les també vol coordinar els tests i quarantenes per viatjar dins la UE. El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC per les seves sigles en anglès) i l'Agència Europea per a la Seguretat Aèria (EASA) estan treballant en un protocol sobre els tests perquè hi ha disparitat de mesures. Hi ha estats que demanen una prova PCR abans d'agafar un vol mentre d'altres només accepten proves fetes al país d'arribada. També hi ha problemes amb la convalidació dels tests de covid-19, que des de Brussel·les veuen «essencial».

D'altra banda, està previst que l'ECDC presenti al novembre les seves recomanacions sobre el temps d'aïllament adequat.

tracking