Diari Més

Whatsapp és el primer canal per on circulen les notícies falses sobre la covid-19

Tres de cada quatre professionals sanitaris asseguren haver d'atendre dubtes de pacients sobre notícies falses

Els atacants empren com a pretext un suposat inici de sessió il·legítim en el seu primer missatge

Augmenten els atacs de SMS per a robar comptes de WhatsApp suplantant al suport tècnic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nou de cada deu professionals sanitaris afirmen que la pandèmia ha disparat les notícies falses de salut, i tres de cada quatre asseguren haver d'atendre dubtes de pacients sobre notícies falses sobre coronavirus que circulen en aplicacions de missatgeria i xarxes socials, sobretot WhatsApp.

Així es desprèn de l'III Estudi de Notícies Falses en Salut-Covid-19 realitzat per l'Institut #SaludsinBulos iDoctoraliaque ha estat presentat aquest dimarts en el II Congrés de Notícies Falses de Salut, en el qual aquesta aplicació es consolida com el principal vehicle de transmissió de notícies falses relacionades amb la salut, tal com apuntava en les versions anteriors.

És l'aplicació que citen el 44% dels 327 metges enquestats per a realitzar aquest informe, seguida de les xarxes socials (35%) i la televisió (8%) i Internet (7%); quant als formats, els digitals també han estat els més utilitzats a l'hora de difondre les notícies falses sobre la covid (79%).

Segons l'informe, lesfakenewscirculen, principalment, a través d'articles d'Internet (33%), format de vídeo (17%), àudio (17%), i fotografia o fotomuntatge (13%).

L'origen del virus és el tema que aquests especialistes més han sentit nomenar en les seves consultes (55%), seguit de les vacunes (36%), i el tractament de la malaltia (35%).

També s'han trobat, encara que en menor mesura, amb la prevenció de la malaltia (36%), la taxa de defuncions (20%), contagis i persones recuperades (20%), i els símptomes (13%).

I és que el 92% dels professionals enquestats creu que la crisi sanitària ha provocat un increment de les faules i 3 de cada 4 asseguren haver atès a pacients preocupats perfakenewssobre el coronavirus.

«El coronavirus ha desplegat unainfodèmiasense precedents. Les notícies falses s'han compartit més i més ràpid a través de tots els canals de comunicació digital. En les primeres setmanes del confinament, multipliquem les consultes dels seguidors de #SaludsinBulos i en aquesta segona ona, hem detectat un nou repunt de les faules: alguns es repeteixen i sorgeixen altres nous», ha explicatCarlosMateos, coordinador de #SaludsinBulos.

A més, l'impacte de les notícies falses «ha arribat a disminuir la taxa de vacunació en alguns països i temem l'efecte que puguin tenir les faules en el nostre sistema sanitari», ha afegit el doctor FredericLlordachs, cofundador deDoctoralia.

tracking