Diari Més

Polèmica

La Comissió Europea permet reduir l'IVA de les mascaretes durant la pandèmia

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha declarat que Espanya no pot reduir el tipus de l'IVA a les mascaretes, del 21%

L'ús de mascaretes és molt diferent en espais tancats que en oberts.

mascaretesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d'Hisenda,MaríaJesúsMontero, ha declarat que Espanya no pot reduir el tipus de l'IVA a les mascaretes, del 21%, perquè hi ha un reglament europeu que ho «prohibeix». En efecte, el reglament ho prohibeix, però la Comissió vainformar alsEstats que no els sancionaria per aquest motiu.

En declaracions als mitjans de comunicació,Monterova afirmar el 16 d'octubre: «Hi ha un reglament europeu en aquest cas, la qüestió concreta de les mascaretes. És el reglament europeu el que impedeix, el que prohibeix que es pugui baixar a la venda de mascaretes l'IVA. No és una decisió del Govern d'Espanya».

Un vídeo amb aquestes manifestacions ha tingut una àmplia repercussió a Facebook, on ha aconseguit els cinc milions de visualitzacions i ha estat milers de vegades compartit.

Així mateix, s'ha viralitzat a Twitter amb diverses publicacions que sumen milers d'interaccions.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del dia 20, la també portaveu del Govern va afegir: «En aquesta qüestió la directiva és diàfana».

«La directiva és tan clara respecte a la impossibilitat d'abaixarel preu de les mascaretes que tots els Estats membres que no ho hem fet en compliment de la llei, de la directiva, estem reclamant a la Comissió quin és el plantejament que farà al respecte», va exposarMontero.

La titular d'Hisenda va indicar que l'aclariment que precisa Espanya és «si utilitzarà un règim sancionador amb aquests països» o si «permetrà a tots els països poder fer ús d'aquesta baixada del preu».

Dades

Encara que és cert que la Directiva de l'IVA impedeix reduir el tipus de les mascaretes des de 2006, amb motiu de la pandèmia la Comissió Europea ja va comunicar a l'abril als Estats membres que no sancionaria als països que decidissin aplicar aquesta mesura, com han fet diversos governs.

Brussel·les va enviar als països una «Nota d'orientació sobre l'IVA i el tractament duaner dels lliuraments de mercaderies necessàries per a combatre el brot de covid-19», que es pot consultar al portal d'internet de l'Executiu comunitari.

Aquest document va ser publicat el 3 d'abril, segons consta en la seva adreça d'internet, i va ser revisat el 5 de maig, d'acord amb l'assenyalat en el text.

La data del 3 d'abril coincideix amb la decisió de l'Executiu comunitari d'eliminar temporalment els drets de duana i de l'IVA en la importació de dispositius mèdics i equips de protecció procedents de tercers països durant la crisi del coronavirus.

Fonts de la Comissió confirmen a EFE que el comunicat va ser enviat als 27 Estats membres i al Regne Unit.

D'altra banda, el Ministeri d'Hisenda no ha respost encara a la consulta realitzada per EFE sobre aquesta qüestió.

Diferents interpretacions

A diferència d'Espanya, altres països de la Unió Europea sí que es van sentir legitimats per a reduir l'IVA de les mascaretes aquest mateix mes d'abril, després de rebre la citada nota de Brussel·les, per al que partien de tipus semblants, entorn del 20%.

Així, en un comunicat publicat pel Departament de Finances del Govern d'Irlanda el dia 9 d'aquest mes, s'anunciava que el ministre d'Hisenda,PaschalDonohoe, havia demanat al president un tipus del 0% de l'IVA al subministrament al país d'equips de protecció personal.

Més clar fins i tot va ser el primer ministre de Portugal,AntónioCosta, quan, en una intervenció a l'Assemblea de la República, anunciava que el seu Govern aprovaria la reducció de l'IVA després que hagués comprovat que la Unió Europea havia dit que «no plantejaria problemes» encara que fos «il·legal».

Va afegir, en aquest sentit, que «diversos Estats membres» havien fet cas a aquesta carta reduint la taxa de l'IVA.

D'aquesta manera, el 23 d'abril, el Consell de Ministres lusità va acordar rebaixar la taxa de l'IVA en mascaretes i gels desinfectants del 23% al 6%.

La important diferència entre els preus d'Espanya i Portugal va motivar la controvèrsia sobre el tipus d'IVA aplicat, després que així ho destaqués un tuit que es va viralitzar ràpidament.

L'autor del citat missatge subratlla el preud'1,74euros d'una caixa de 20 mascaretes en un supermercat portuguès, enfront del preu màxim de 0,96 per mascareta fixat pel Govern d'Espanya.

Aquest preu de 0,96 euros per mascareta va ser regulat pel Govern amb una resolució del Ministeri de Sanitat del 22 d'abril, després de l'Acord de la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments, que va ser publicada l'endemà en elBoletínOficial del Estado(BOE).

El cost d'aquest article a Portugal continua vigent avui dia, com es pot comprovar a la botiga en internet de la cadena de supermercats Pingo Dotze.

A França el president de la Comissió de Pressupostos de l'Assemblea Nacional,LaurentSaint-Martin, informava el 16 d'abril en Twitter de l'acord per a una disminució del 20 al 5,5% aprovat finalment per l'òrgan legislatiu.

El dia 14, el Ministeri de Finances austríac ja havia informat al seu torn que deixava lliures d'impostos les mascaretes, en reduir del 20 al 0% el seu IVA.

A Itàlia, el Govern va mostrar la seva intenció de disminuir el tipus impositiu d'aquest producte el 26 d'abril, durant la presentació de les mesures anunciades pel primer ministre,GiuseppeConte, per al pla dedesconfinamentdel país, encara que no va ser fins al 19 de maig quan la reducció al 0% de l'IVA es va publicar en laGazzettaUfficialede la República i va entrar en vigor.

En la seva intervenció del dimarts 20, després del Consell de Ministres,Monterova reiterar la impossibilitat de baixar aquesta càrrega fiscal perquè així ho impedeix la Directiva de l'IVA, encara que va assegurar que l'Executiu treballa per a establir un preu assequible i que, a aquest efecte, està «en contacte amb la Comissió» per aclarir si hi haurà sancions per aquestes reduccions impositives.

tracking